Tunnetko alakuloa? Näin kohennat mielialaasi

Jos mieli tuntuu matalalta, kokeile muutamia Grandparents-sivuston listaamia tapoja, joilla voit nostattaa mielialaasi.

Kuuntele luonnonääniä

Muistatko vielä vanhan CD:n, joka sisältää rauhoittavia luonnonääniä – joka ehkä on jo hautautunut laatikkoon ullakolle? Jos apeus valtaa mielen, saatat hyötyä tuosta vanhasta levystä.

Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa luonnonäänien kuuntelu – jopa vain kolmen minuutin ajan – häiritsevän videon katselun jälkeen nosti tutkittavien mielialaa. Muut äänet tai hiljaisuus eivät puolestaan toimi: ryhmät, jotka kuuntelivat luonnonäänien lisäksi koneellisia ääniä tai hiljaisuutta eivät kokeneet muutosta mielialassaan.

Hymyile

Yksinkertainen hymy voi nostaa mielialaa, mutta hymyä täytyy todella tarkoittaa. Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan asiakaspalvelijat, jotka aidosti hymyilivät työpäivän aikana ajatellessaan positiivisia ajatuksia, kokivat mielialansa paremmaksi kuin ne, jotka hymyilivät vain teennäisesti. Joten, muistele hyviä muistoja ja kohenna mielialaasi!

Yritä olla onnellinen

Sanonta kuuluu: teeskentele kunnes osaat. Tämä tapa toimia sopii myös onnellisuuteen, kahden Journal of Positive Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan. Iloista musiikkia kuunneltuaan osallistujat, jotka yrittivät tuntea itsensä onnelliseksi, tunsivatkin itsensä iloisemmiksi kuin ne, jotka tyytyivät vain musiikin kuunteluun.

Tutkijat havaitsivat saman tuloksen seuraavassa tutkimuksessa: ne, jotka positiivista musiikkia kuunnellessaan keskittyivät tuntemaan olonsa onnellisemmaksi, sitä olivat myös – toisin kuin verrokkiryhmä, joka vain kuunteli musiikkia.

Anna jotain toiselle

Jos vaikkapa annat lapsenlapsellesi lahjan, se takuulla lämmittää sisintäsi. Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan toisiin ihmisiin sijoittaminen tekee onnellisemmaksi (summan ei tarvitse olla paljon, pienikin määrää riittää). Toiseen kuluttaminen teki jopa onnellisemmaksi, kuin rahan kuluttaminen itseen. Kun ensi kerran tarvitset pientä piristystä, hanki pikkuruinen lahja läheisellesi.

Hakeudu aurinkoon

Vaikka ihoa tuleekin suojata auringolta, ei siltä kuitenkaan kannata täysin piiloutua. American Journal of Geriatric Psychiatry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liian vähäinen auringon valon saanti voi tosiasiassa johtaa ikääntyvillä mielialan laskuun sekä muistin huononemiseen. Vuonna 2011 julkaistu tutkimus osoitti, että auringon valolle altistuminen vähensi masennusoireita ja auringon valon vuoksi kohonneet D-vitamiinitasot paransivat mielialaa. Joten, nauti auringosta kohtuullisesti aina kun voit – mutta älä unohda aurinkosuojaa.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat