Tuloverokevennys, palkkamaltti ja ostovoiman turvaaminen – nämä aiheet jäivät käteen politiikan superlauantaista

MTV Uutiset seurasi lauantaina puoluekokouksia Porissa, Kalajoella ja Lappeenrannassa.

Kokoomuksen, keskustan ja vasemmistoliiton puoluekokoukset jatkuivat tänään toista päivää. Erityisesti nämä aiheet nostettiin esiin puoluekokouksissa puolueenpuheenjohtajien valintojen lisäksi. MTV Uutiset haastatteli jokaista puheenjohtajaa kolmella eri paikkakunnalla.

Kokoomuksen puoluekokouksesta Kalajoelta raportoivat politiikan toimittajat Ossi Rajala ja Vesa Kallionpää.

Kokoomuksen puheenjohtajana jatkava Petteri Orpo nosti esille tänään puolueen puoluekokouksessa, että hallituksen tulisi keventää ansiotuloverotusta miljardilla eurolla.

Orpo perusteli tuloverovähennystä vallitsevalla tilanteella, kun ”kaikkien hinnat nousevat”.

– Kotitalouksissa on todella kova paine ja tämä verokevennys tulisi suoraan jokaiselle kotitaloudelle. Omasta palkasta tai eläkkeestä jäisi enemmän käteen.

Orpo lähetti hallitukselle terveisiä, että tuloverokevennys tulisi tehdä heti. Se olisi hänen mukaansa suora kädenojennus tähän vaikeaan tilanteeseen.

Orpo uskoo, että verokevennys lisää työllisyyttä ja talouden kasvua.

Alkuun miljardin verokevennys rahoitettaisiin velkarahalla, mutta kun työllisyysaste saataisiin kasvamaan, rahoitus löydettäisiin sieltä, Orpo sanoi.

Orpo ehdotti tänään myös hyvinvointisopimusta.

– Kun suomalainen tekee oman osansa, opiskelee, tekee töitä, maksaa verot, huolehtii läheisistään ja itsestään, niin siitä vastineeksi hän saa yhteiskunnalta hyvät palvelut ja turvallisen elinympäristön. Minusta se ei ole liikaa vaadittu. Me lupaamme huolehtia yhteiskunnan osuudesta, kunhan jokainen osallistuu – kaikki käyvät töissä omien kykyjensä mukaan.

Kokoomus pyrkii pääministeripuolueeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Orpon mukaan puolue saavuttaa tavoitteen

– Kaikki lähtee siitä, että pystymme voittamaan suomalaisten luottamuksen.

Keskustan teemat Lappeenrannassa: ”Turvallisuus, toimeentulo ja työ”

Keskustan puoluekokousta Lappeenrannassa seurasivat yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sekä politiikan toimittaja Alec Neihum.

Suomen talous ja verokevennykset puhuttivat myös keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikkoa.

– Aika on poikkeuksellinen, ja nämä aihepiirit kuuluivat tänäänkin puoluekokouksessa edustajiemme puheenvuoroissa monin sanoin. Ensinnäkin kaikki nämä esitykset, jotka liittyvät veroalennuksiin, ansiotuloihin, ruoan arvonlisäveroon tai bensaveroon, ovat mittaluokiltaan järeitä. Ne tekevät ison loven valtion tuloihin.

– Samalla, kun katsomme ostovoimaa ja suomalaisten pärjäämistä, emme sulje näistä yhtäkään vaihtoehtoa pois.

Saarikon mukaan ansiotuloverokevennys on siltä osin hyödyllisin, että sillä on vahvistavin vaikutus talouskasvuun ja työllisyyteen.

– Esimerkiksi ruoan arvonlisäveron osalta emme voisi olla varmoja, tai pitäisi löytää tapa varmistaa, että veroalennus sitten varmasti näkyy kuluttajahinnoissa.

Saarikko sanoo, että Suomi kaipaa palkkamalttia, jottei hintojen nousu kiihtyisi entisestään. Hänen mukaansa tilanne muuallakin Euroopassa on yhtä huolestuttava.

Saarikko sanoo, että Euroopan keskuspankki tekee omat ratkaisunsa tilanteen parantamiseksi, mutta toinen ratkaisijaosapuoli hänen mukaansa on työmarkkinajärjestöt.

– Kesän jälkeen aion tavata työmarkkinajärjestöt ja kuulla suunnitelmat, miltä palkkatilanne näyttää.

Saarikko sanoo, että varsinaisesti sellaisia työmarkkinaratkaisuja, joissa valtio olisi ollut osapuolena mukana ei Suomessa ole enää tehty.

– Tilanne on kuitenkin nyt epävarma, joten mitään ei kannata sulkea pois, valtiovarainministeri sanoo.

Ensi kevään eduskuntavaaleissa keskusta lähtee tavoittelemaan teemoja, jotka liittyvät turvallisuuteen, toimeentuloon ja työhön.

– Havaittavissa on ollut viikonlopun puheenvuoroissa, että tässä teemassa erotumme vahvasti, Saarikko sanoo.

Vasemmistoliitto ei lämmennyt kokoomuksen ehdotukselle miljardivähennyksestä

Vasemmistoliiton puoluekokousta Porissa seurasivat MTV Uutisten politiikan toimittajat Maria Nykänen ja Juha Kaija.

Vasemmistoliittoa pohditutti tänään, että kuinka suomalaisten ostovoima turvataan. Palkkaveroalennukset eivät kuitenkaan kelpaa puolueelle.

– Jos yleisiä tuloverovähennyksiä tehdään, niin ne hyödyttävät euromääräisesti kaikkein hyvätuloisimpia.  Jos halutaan mennä verokevennyksiin, niin mielestämme paljon perustellumpaa olisi tehdä alennus ruoan arvonlisäveroon, puolueen puheenjohtajana jatkava Li Andersson sanoi.

Vasemmistoliitto ei lämpene kokoomuksen esittämälle miljardin euron ansiotuloverokevennykselle.

– Kokoomus esittää miljardiluokan verokevennystä kaikkiin tuloluokkiin. Se tarkoittaa sitä, että euromääräisesti käytetään eniten rahaa kaikkein hyvätuloisimpien verojen alentamiseen, ja mielestämme se ei ole perusteltua tässä tilanteessa.

Andersson muistutti, että hallituksella pitää olla valmius toimenpiteisiin sosiaaliturvan puolella. Vasemmistoliitto esittikin perjantain ja lauantain aikana työttömyysturvan ja toimeentulotuen lapsikorotusten nostamista.

Vasemmistoliitto ei halua korottaa pienyrittäjien tai tavallisten palkansaajien verotusta, vaan puolue haluaa tehdä sellaisia oikeudenmukaisia verouudistuksia, jolla puututaan verovälttelyyn ja verokikkailuun.

Lue myös:

    Uusimmat