Tulli tutkii törkeää rikoskokonaisuutta: Suomeen tuotiin kahden miljoonan edestä laittomia savukkeita

Tulli pysäytti viikonloppuna EU-pakotteiden alaisia tuotteita Vaalimaalla – mistä oli kyse? 22:19
Tulli pysäytti EU-pakotteiden alaisia tuotteita Vaalimaalla

Tulli kertoo tutkivansa rikoskokonaisuutta, jossa Suomeen on tuotu laittomasti noin kuusi miljoonaa savuketta viime vuoden maalis- ja joulukuun välisenä aikana. Saavutettu verohyöty on noin kaksi miljoonaa euroa.

Laittomasti maahan tuoduista savukkeista ei ole tehty maahantuonti-ilmoituksia eikä maksettu veroja. Osa takavarikoiduista savukkeista on todettu tuoteväärennöksiksi.

Savukkeet on tuotu Suomeen kaupallisen rahtiliikenteen avulla Virosta ja Latviasta. Tutkinnan perusteella savukkeita on levitetty ainakin Päijät-Hämeen ja Pohjois-Karjalan alueilla.

Tulli on tutkinut rikoskokonaisuutta yhdessä Viron vero- ja tullilaitoksen kanssa. Tulli tutkii tapausta törkeänä veropetoksena ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisenä

Esitutkinnan aikana on Suomessa ja Virossa otettu kiinni viisi ihmistä, joista neljä on ollut tutkintavankeudessa.

Esitutkinta on valmistumassa, ja asia siirretään syyteharkintaan.

”Rikolliset yrittävät hyödyntää laillisia liikennevirtoja”

Savukkeiden laitonta maahantuontia paljastuu entistä enemmän posti- ja pikarahtiliikenteessä sekä kaupallisessa tavaraliikenteessä. 

Tavaraliikennevirrat ovat muuttuneet Venäjälle asetettujen pakotteiden myötä, kun ajoneuvo- ja henkilöliikenne Suomen ja Venäjän välillä on vähentynyt merkittävästi.

– Rikolliset yrittävät hyödyntää laillisia liikennevirtoja savukkeiden laittomassa maahantuonnissa, ja valvontamme perusteella nämä tapaukset ovat lisääntyneet. Kansainvälinen yhteistyö on ammattimaisen rikollisuuden paljastamisessa tärkeää, ja tässä esitutkinnassamme olevassa kokonaisuudessa yhteistyö Viron tullilaitoksen kanssa on ollut erityisen merkittävää, kertoo tutkinnanjohtaja Mari Sarahete tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat