Tuliko tehtyä uudenvuodenlupaus? Näin pysyt liikuntatavoitteissasi

Uusi vuosi, uudet kujeet – ja uusi liikuntaharrastus. Yleinen vitsaus kuuluu kuitenkin, että jo helmikuussa kuntosalit kaikuvat tyhjyyttään, kun tammikuun tuoma innostus on historiaa.

Uudenvuodenlupauksiin kuuluu perinteisesti lupaus urheilla enemmän, syödä terveellisemmin ja karsia kaikki paheet. Liian suuret muutokset on kuitenkin vaikeaa ylläpitää yhtäaikaisesti.

Alkuun uuden liikuntaharrastuksen aloittanut saattaa käydä salilla hyvinkin innokkaasti. Liian kovaan tahtiin voi kuitenkin väsyä sekä keho että aivot jo muutamien viikkojen jälkeen. Jos salille ei jaksakaan enää lähteä, voi seurauksena olla paha mieli ja entistä vähemmän motivaatiota urheilla ollenkaan.

Aikuisen tulisi liikuntasuositusten mukaan harrastaa reipasta kestävyysliikuntaa ainakin kaksi tuntia ja 30 minuuttia viikossa tai rasittavampaa liikuntaa tunti 15 minuuttia viikossa. Tämä on siis minimi, joka jokaisen terveen 18–64-vuotiaan tulisi ottaa osaksi viikkoaan. Kuinka liikunta pidetään osana arkea?

Liiku fiiliksen mukaan

Mieti, mitä lajeja tykkäät harrastaa tai mistä uusista lajeista saattaisit olla kiinnostunut. Suunnittele liikunnalle aikaa kalenteriisi etukäteen, jolloin hahmottaminen ja aikatauluttaminen helpottuvat. Jos arjen menot vievät jonain viikkona kaiken aikasi, ole joustava. Tärkeintä on, että liikut.

Jos uuden lajin kokeilu tai salille raahautuminen ei tunnu mukavalta ajatukselta yksin – rekrytoi ystävä tai puoliso mukaan. Esimerkiksi sulkapallo- tai tennisvuoron voi varata yhdessä ja tehdä pelihetkestä jokaviikkoinen rutiini.

Hyödy ja liiku

Hyötyliikunta on helpoin päätös, jonka voit tehdä itsesi hyväksi. Valitse portaat hissin sijaan, kävele tai pyöräile työmatkasi tai käy kaupassa jalan. Sovella vinkkejä omaan elämääsi ja pysy päätöksessäsi. Painavat ruokakassit on helppo hurauttaa autolla kotiovelle, mutta koko kroppa saa pienen hien pintaan, kun kannat kassit kotiin reippaasti tallustaen.

Hyötyliikuntaa harrastamalla huomaa myös nopeasti, miten arkiaskareet sujuvat aina vain vauhdikkaammin. Käy lenkillä, tee lumityöt tai pese ikkunat. Hiki saa virrata!

Käytä mielikuvitusta

Vaikka suosikkilajisi olisikin kuntokeskuksen Pump-tunti, saatat kyllästyä siihen nopeasti. Valitse viikkoosi erilaisia lajeja kehonhallinnasta aerobiseen liikuntaan. Harjoitat myös aina kehoasi eri tavoin, mikä auttaa säilyttämään innostuksen. Yhdistä esimerkiksi pari rankempaa lihaskuntoa kehittävää treeniä pitkään kävelyretkeen luonnossa ja päätä viikko rentouttavaan venyttelyyn.

Älä ota liian vakavasti

Aikatauluissa ja suunnitelmissa ei aina pysty pitäytymään. Sairastelut ja lomareissut katkaisevat usein liikuntaharrastuksen, mutta tärkeintä on päästä uudelleen vauhtiin. Jos flunssasi pitkittyy, aloita kevyemmin. Käy esimerkiksi rauhallisemmalla kävelyllä tai huolehdi lihaskunnostasi kotijumpalla.

Liikunnan harrastamiseen ei tarvita kuntosalijäsenyyksiä – tai rahaa välttämättä ollenkaan. Oman kehon painolla saa tehtyä todella tehokkaita kotitreenejä. Urheiluvaatteisiinkaan ei tarvitse panostaan omalla kotisalilla. 

Lähde: Next Avenue

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja