Tulevaisuudessa voit itse säädellä sähkölaskuasi

Älykkäät sähköverkot muuttavat asumista ja liikennettä. Jatkossa sähkön käyttäjä saa reaaliaikaisen tiedon sähkön hinnasta, joka vaihtelee tosiasiassa hyvin paljon.

Energiankulutuksesta on tänä vuonna puhuttu paljon ja kodeissa pyritään säästämään sähköä tai ostamaan sitä edullisemmin. Kaikkiin sähkönkäyttöpisteisiin asennetaan parhaillaan etäluettavat sähkömittarit ja puhutaan jopa älykkäistä sähköverkoista.

– Ensi kertaa kuluttaja saa mahdollisuuden nähdä, mitä sähkö maksaa ja kuinka paljon hän sitä kuluttaa. Tämä tieto antaa mahdollisuuden ajoittaa vaikkapa pyykinpesu tai saunan lämmitys hetkeen, jolloin sähkö on halvempaa, kuvailee Enston toimitusjohtaja Timo Luukkainen.

Jatkossa sähkön käyttäjä saa reaaliaikaisen tiedon sähkön hinnasta, joka vaihtelee tosiasiassa hyvin paljon. Nykyisin kuluttaja ei tiedä, kuinka paljon hän kuluttaa ja mitä se maksaa. Luukkainen kuvailee tilannetta autoiluun ilman nopeusmittaria: ”Jos on ajanut liian lujaa, terveiset tulevat parin viikon päästä poliisilaitokselta. Samalla tavalla sähkölasku toimii tänä päivänä – vasta jälkeenpäin saa tietää kuluttaneensa liian paljon.”

Kodeista sähkön tuottajia

Kuluttajasta tulee ennen pitkää myös sähkön myyjä, sillä vuonna 2020 astuvat voimaan uudet rakennusmääräykset. Niiden mukaan uudisrakennuksista on tehtävä nollaenergiataloja, jotka tuottavat vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin kuluttavat. Tällöin... Lue lisää

MTV3

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja