Tulevaisuuden muotia: soiva mekko ja halaava paita

Katy Perryn yli 3000 LED-lampun voimalla loistava hame ei ole vielä mitään. Saman merkin muotisuunnittelijat luovat kännykkäpukuja ja muita korkeaa teknologiaa sekä huippumuotia yhdistäviä asusteita.

Matkapuhelimen virkaa ajavia vaatteita saattaa tulla markkinoille jo ensi vuonna. Muotisuunnittelija Francesca Rosellan ja antropologi Ryan Genzin vuonna 2004 perustaman merkin CuteCircuitin uusin luomus, M-puku, toimii eleganttina puhelimena.

Agenttimaista tyyliä

Asuun sonnustautuneen ei tarvitse kuin nostaa ranne korvalleen vastaanottaakseen puhelun. Vaatteen sisältämä liiketunnistin havaitsee oikean liikkeen ja avaa puheyhteyden. Puhelu katkeaa, kun käsi lasketaan alas. SIM-kortti kytketään vaatteen merkkilappuun ja antenni on ommeltu hameen helman sisälle.

Futuristisen vaatteen syntytarina kumpuaa CuteCircuitin toisen perustajan, Francesca Rosellan henkilökohtaisista kokemuksista.

– Kuinka monesti en ehdi vastaamaan puheluun, koska en löydä puhelinta ajoissa käsilaukustani?, kysyy suunnittelija.

– Mietimme, että miksemme vain tekisi asua, joka on matkapuhelin.

Matkapuhelinyritykset testaavat parhaillaan näitä uusia älypukuja, ja tavoitteena on saada mallisto myyntiin tulevana vuonna.

Hellyyttä paidasta

CuteCircuit on ideoinut huimia älyvaatteita ennenkin: Time-lehti valitsi suunnittelijoiden halipaidan yhdeksi vuoden 2006 parhaista keksinnöistä. Kyseinen pukine antaa käyttäjälleen mahdollisuuden vastaanottaa halauksia puhelinteknologialla.

Paidan sensorit tuovat sen käyttäjälle halausta vastaavat tuntemukset, kun tämä vastaanottaa tekstiviestityyppisen sanoman puhelimeensa. Kun ystävä siis lähettää virtuaalihalin, pestävä vaatekappale saa hälytyksen ja välittää syleilyn mukaillen lähettäjän kosketusta, ihon lämpötilaa ja sydämenlyöntien tiheyttä.

Vaatteet on mun aatteet

– Muoti todella ilmaisee, kuka olet. Se on meidän ja muiden välillä vallitseva kerros, joka mahdollistaa viestien vaihdon. Tavallaan, mitä vastavuoroisempaa ja hauskempaa se on, sitä kiinnostavampaa, sanoo Rosella.

– Uskon, että tulevaisuudessa kaikki pienet laitteet katoavat. Olemme itse viestintävälineitä. Emme tarvitse muuta, koska vartalomme puhuvat, hän jatkaa.

– Teknologia on kasvava osa arkielämäämme, varsinkin kännyköiden räjähdysmäisen käytön kautta, kommentoi Chicagon tieteen ja teollisuuden museon pääkuraattori Kathleen McCarthy.

– Täysin teknologiaan uppoutunut sukupolvi on aikuistumassa. Teknologiaan pohjautuva muoti, niin viihde- kuin hyötykäyttöön, on tulossa pinnalle, hän uskoo.

MTV3/abcnews.go.com

Kuvat: Colourbox, Getty Images, Lehtikuva

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja