Tulevaisuuden auto: Juttelee kanssasi, virta auringosta

Auringosta polttoainetta autoon ja muita uutuuksia 3:23

Ces-messuilla Yhdysvalloissa on esitelty automaailman uutuuksia. Niitä ovat esimerkiksi auringolla ladattava sähköauto ja kuljettajalle jutteleva auto.

Ford esitteli hybridiauton, jonka katolla olevat aurinkopaneelit lataavat auton akkuja. Jotta lataus olisi tehokasta, yhtiö on kehittänyt erityisen linssin, joka kerää auringon säteet tehokkaasti paneeleihin.

- Linssi on kuin suurennuslasi, joka moninkertaistaa paneelien käyttötehon ja lataa akut esimerkiksi työpäivän aikana, sanoo johtaja Dave McCreadie Ford Motor Companysta.

Aurinkolatauksella hybridiautolla voi ajaa 34 kilometriä. Tämän jälkeen bensiinillä ajelee vielä 965 kilometriä.

QNX Software Systems -yhtiö esitteli uutta mobiilitekniikkaa autojen kojelautoihin.

- Olemme kehittäneet ohjelmiston, jota käyttävät monet autonvalmistajat ympäri maailman. Yritämme tuoda mobiililaitteiden hyödyt autotekniikkaan. Esimerkiksi puheentunnistamisen. Ja miltä auto kuulostaa? Millainen on akustiikka? Kuinka auton kanssa jutellaan? Mitä hyötyä saadaan pilvipalveluista ja netistä? johtaja Derek Kuhn QNX Software Systems -yhtiöstä sanoi.

Yhtiö on tuonut sähköautoihin myös kaasupolkimen painamista muistuttavan äänen, koska nyt jalankulkijat eivät aina havaitse hiljaista sähköautoa.

BMW puolestaan esitteli autolla ajamisesta ilman käsiä.

- Autonominen ajo tarkoittaa sitä, että robottijärjestelmä ajaa autoa sivusuuntiin. Eteen- ja taaksepäin ajoa valvoo kuljettaja. Sivusuunnistakin kuljettaja voi palauttaa auton, mutta muuten hän voi vaikka rentoutua, testikuljettaja ja johtaja Werner Huber BMW:stä kertoo.

Ces-messut (eli The International Consumer Electronics Show ) Las Vegasissa Yhdysvalloissa päättyivät tänään. Näyttely


Lue myös:

    Uusimmat