Tuleeko tästä kaikkien aikojen lämpimin kesä Suomessa? Uusi kuukausiennuste tarjoaa alkuun sinisen läntin, mutta sitten helle-ennätykset ovat vaarassa

4:52
Kuukausiennuste julki – onko kesästä on tulossa historian lämpimin?

Suomalaiset saivat maanantaina virkistävän tauon kuukauden yhtämittaiseen hellejaksoon. Uusimman kuukausiennusteen mukaan tämän viikon ajan voidaan helteiden suhteen vetää happea, mutta sitten se kuumuus palaa – ja kaikki aiemmat ennätykset ovat vaarassa.

Vuonna 2002 Suomessa oli hellettä (yli 25,1 astetta lämmintä) 65 päivänä, mikä on ennätys. Vuonna 2018 hellepäiviä oli 64, ja tänä kuumana kesänä hellepäiviä on ollut 48. Mutta nyt tilastollisesti niiden kuumien päivien pitäisi vasta alkaa...

– Harvinaisen oloinen tämä kesä on ollut, huokaa MTV Uutiset Livessä meteorologi Jenna Salminenkin.

– Ei ole mahdottomuus, että tuonne (65 hellepäivän lukemiin) ylletään, Salminen jatkaa.

Kesä on juuri ylittänyt puolivälinsä, ja ennätyksen rikkoutumiseen tarvitaan enää 18 hellepäivää. Uusi kuukausiennuste antaa vahvasti osviittaa, että ennätys ylittyy, ja selvästi. Mutta tällä viikolla läkähtyneet voivat hetken hengähtää.

– Yllämme on sininen läntti, Salminen kertoo. Se kuvaa, että lämpötilat pysyttelevät pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella. Etenkin Suomen pohjoisosissa on suorastaan kylmä. Viileä ilma pääsee virtaamaan pohjoisen puolelta Länsi-Euroopassa vaikuttavan korkeapaineen ansiosta.

Mutta jo viikon lopulla viileä virtaus siirtyy Suomen luoteispuolelle, ja etelässä voidaan päästä taas hellerajalle tai sen yli. Kuukausiennuste näyttää lämpötiloja maan etelä- ja keskiosiin 25 ja 30 asteen välille, pohjoisessa sää voi tulevan kuukauden aikana vaihdella enemmän.

Katso koko ennuste oheiselta videolta!

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja