Tuleeko Suomeen maskipakko? Miten työskentely ja kouluarki käynnistyy? – MTV kokosi koronaviruksen tuoreimmat käänteet kotimaassa

7:19
Katso MTV Uutiset Livestä, minne kaikkialle voi tällä hetkellä matkustaa, ja mitä maita olisi yhä syytä välttää.

Kuluneen viikon aikana koronaviruksesta, sen leviämisestä ja ehkäisystä on saatu lisätietoa, ja paluu arkeen lähestyy.  MTV Uutiset etsi vastauksia tällä hetkellä erityisesti askarruttaviin kysymyksiin koronaviruksesta.

Yksi koko koronaviruksen ajan eniten keskustelua herättänyt asia on maskien käyttö.

Tällä hetkellä yli 130 maata ja valtaosa Yhdysvaltain osavaltioista joko suosittelee tai määrää käyttämään maskeja ainakin joissain tilanteissa, kuten kaupoissa tai joukkoliikenteessä.

Pohjoismaista Suomi, Ruotsi ja Norja ovat siis niitä harvoja maailman maita, joissa ei ole käytössä minkäänlaista suositusta kansalaisten maskien käytöstä. Tanska kertoi tänään ja Islanti torstaina suosittelevansa maskien käyttöä julkisessa liikenteessä.

Tutkimusryhmä puoltaa maskisuositusta

Suomalaisen tutkimusryhmän mukaan kasvomaskeista olisi kuitenkin merkittävä hyöty koronaviruksen torjunnassa. Tutkijoiden mukaan maskit alensivat sairastumisriskiä jopa kolmanneksella.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen peräänkuuluttaa maskisuositusta myös Suomeen.

– Suositus ja ohjeistus, miten sitä [maskia] käytetään on paikallaan, kun ihmiset pakkautuvat niihin joukkoliikennevälineisiin, ja viimeistään siinä vaiheessa, jos tautitapaukset alkavat lisääntyä, Ruotsalainen toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa, jonka voit katsoa kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta.

Hallitus pohti maskisuositusta kesäkuun alussa, mutta päätti tuolloin olla antamatta ohjeistusta STM:n arvioihin vedoten.

Paluu kouluihin ja työpaikoille

Suomessa valmistaudutaan palaamaan kesälaitumilta arkeen ja paluu työpaikoille lähestyy. Hallituksen etätyösuositus päättyy lauantaina. Myös koulut avaavat jälleen ovensa elokuun aikana.

Erityisen huolissaan arkeen paluusta ovat opettajat, jotka ovat kritisoineet syksyn koronamääräyksiä.

Yli puolet kunnista lomauttaa opettajia samalla, kun kouluissa pitää opetuksen lisäksi kiinnittää entistä enemmän huomioita käytännönjärjestelyihin.

Opetushallitus ohjeistaa antamaan samanaikaisesti sekä etä- että lähiopetusta.

Jaksamisen lisäksi opettajia huolestuttaa se, miten hyvin kouluihin saadaan sijaisia, sillä todennäköisesti opettajienkin odotetaan jäävän sairauslomalle entistä matalammalla kynnyksellä.

Pientä toivoa tulevaan syksyyn tuo kuitenkin THL:n aamulla julkaisema selvitys, jonka mukaan koronavirukseen keväällä sairastunut lapsi ei levittänyt tautia koulussa. Sen sijaan sairastunut aikuinen aiheutti jatkotartuntoja.

Myös matkustukseen on tullut muutoksia tällä viikolla, ja esimerkiksi Finnair, Aurinkomatkat ja TUI ovat peruneet lentojaan useisiin maihin. Katso artikkelin alussa olevalta videolta, minne kaikkialle voi tällä hetkellä matkustaa, ja mitä maita olisi yhä syytä välttää.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja