Tukes varoittaa: Älä käytä tätä kasvomaskia, jos haluat suojata itseäsi koronatartunnalta – ei varmuutta toimivuudesta

Suomalaisille on myyty verkossa hengityksensuojaimia, joiden toimivuudesta ei ole varmuutta.

Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa kansalaisia käyttämästä Greenfound Disposable face mask -nimisiä kasvosuojuksia, jos tarkoitus on suojata itseään tartunnalta. Maskin malli on NB Green2020-12.

Tukesin mukaan maskia on myyty henkilönsuojaimena, vaikka se ei täytä vaatimuksia. Vain hengityssuojain antaa suojaa esimerkiksi infektionaiheuttajilta, jotka saattavat levitä ilmatilassa.

– On viitattu EN 149 -standardiin, ja tuote on saatettu markkinoille CE-merkittynä. Kun asiaa selvitetty tarkemmin, ei ole ollut henkilösuojainasetuksen edellyttämiä asiakirjoja, Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto kertoo Tekniikka & Talous -lehdelle

– Jos on tarkoitus suojata itseään, en suosittele käyttämään sitä hengityksensuojaimena.

Tuotetta on myyty monessa suomenkielisessä verkkokaupassa. 

Ei ole tuotu maahan kevään jälkeen

Tukesin mukaan toiminnanharjoittaja on sitoutunut vapaaehtoisesti lopettamaan maskin markkinoinnin, myynnin ja muun luovuttamisen sekä ryhtymään toimiin, joilla myymättömät tuotteet saadaan kerätyksi pois markkinoilta.

E-ville.com distribution kertoo Tekniikka ja talous -lehdelle, että tuotteen myynti on lopetettu jo aiemmin eikä sitä ole tuotu maahan kevään jälkeen. Lisäksi e-ville.com kertoo, ettei se itse ole markkinoinut tuotetta hengityssuojaimena.

Lue myös:

    Uusimmat