Tukes kieltää ostamasta vauvoille ja taaperoille isompien lasten leluja – testatuissa tukehtumisvaara, kuristumisvaara, haitallisia kemikaaleja...

Lapsesi saattaa kylpeä todellisen bakteeripesäkkeen kanssa – kumiankan ruumiinavaus paljasti ällöttävän yllätyksen: tätä se voi aiheuttaa 4:20
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto teki leluille ruumiinavauksen – kumiankoissa piilee yllättävä bakteeripesä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kieltää kuluttajia ostamasta vauvoille ja taaperoille isommille lapsille tarkoitettuja leluja. Tukesin mukaan isompien lasten lelut voivat olla vaarallisia alle kolmevuotiaiden käsissä. Lelun pienet irtoavat osat tai lelun muoto saattavat aiheuttaa esimerkiksi tukehtumisvaaraa pienelle lapselle.

Tukes kertoo tiedotteessa, että se on tänä vuonna testauttanut alle kolmevuotiaiden leluja. Testatuista 23 lelusta noin puolet todettiin tutkituilta osin puutteellisiksi. 

– Alle kolmevuotiaiden lasten leluille on tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin isompien lasten leluille. Siksi on erityisen tärkeää, että pienille lapsille ei osteta isojen leluja. Tämä on vanhempien, kummien ja isovanhempien syytä muistaa joulunajan leluostoksilla, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi tiedotteessa.

Hänen mukaansa paitsi lelusta irtoavat osat tai lelun muoto, myös lelujen pitkät nauhat tai pakkauksen materiaali saattavat aiheuttaa vaaraa. On myös vaarallista, jos lelun paristoon pääsee helposti käsiksi tai jos lelusta löytyy liikaa haitallisia kemikaaleja, kuten lyijyä.

Ulkomaisten verkkokauppojen leluissa useita vaaroja

Tukesin testaamista 23 lelusta 15 hankittiin kotimaisista kivijalka- ja verkkokaupoista, neljä lelua eurooppalaisista verkkokaupoista ja neljä EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista. Kolme näytettä hankittiin kuluttajailmoitusten perusteella. Lelut testautettiin Tullilaboratoriossa.

Testien perusteella 11 lelua oli tutkituilta osin kunnossa. Kaksi lelua poistettiin markkinoilta, ja toisessa tapauksessa maahantuoja velvoitettiin keräämään lelu pois myös kuluttajilta. Kahden lelun osalta annettiin myyjälle ja valmistajalle kehotus korjata puutteet. Lisäksi ulkomaiset verkkokauppa-alustat poistivat vaarallisiksi todettujen tuotteiden myyntisivut käytöstä.

Eniten puutteita löytyi ulkomaisista verkkokaupoista hankituista leluista. Tukesin toimivalta ei kuitenkaan ulotu Suomen rajojen ulkopuolelle. Tukes voi ainoastaan tiedottaa vaaroista ja ilmoittaa havaituista vaarallisista tuotteista verkkokauppa-alustalle.

–  Kuluttajan on hyvä tietää, että viranomainen ei testaa tuotteita ennakkoon, vaan valvonta on riskiperusteista ja pistokokeenomaista. Tuotteiden turvallisuudesta vastuussa ovat valmistaja, maahantuoja ja jakelija. Kuluttaja ostaa EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tuotteita aina omalla vastuulla. Niissä myytävät tuotteet eivät välttämättä ole EU-lainsäädännön mukaisia, Merenkivi muistuttaa.

Vaarallisia soittimia, nalleja ja pelejä

Testatuista leluista löytyi tukehtumisvaaran ja kuristusmisvaaran aiheuttavia osia sekä haitallisia kemikaaleja ja vaarallista markkinointia.

Vaaralliseksi todettuja leluja olivat lasten ksylofoni, josta irtosi tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia ja jossa oli liikaa lyijyä, leikkimatto, jonka lelun saumat aukeavat helposti sekä lasten soittimet, jotka muodoltaan voivat aiheuttaa vauvalle tukehtumisvaaraa.

Ulkomaisista verkkokaupoista hankitut lelut olivat nalle, jossa oli pieniä irtoavia osia, kuristumisvaaraa aiheuttava pitkä johto, liian helposti avautuva paristokotelo ja liikaa lyijyä juotoksissa, leikkikamera, josta irtosi pieniä osia ja jossa oli pitkä kuristumisvaaraa aiheuttava nauha sekä nallepeli ja kalapeli, joissa oli pieniä osia. Näitä leluja markkinoitiin soveltuvaksi alle kolmevuotiaalle tekstien ja kuvien avulla.

Lisäksi markkinoilla oli kaksi helistintä, joista irtosi pieniä osia ja joiden varret voivat aiheuttaa vaaraa.

Ulkomaiset verkkokaupat ovat poistaneet kyseisten tuotteiden myyntisivut käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat