Tukahduttavan kuuma? 7 tehokasta ja ympäristöystävällistä tapaa viilentää oloa kotona

Kuolleisuus ja työtapaturmien riskit kasvavat helteiden aikaan – näin suojaudut kuumuuden haitoilta 3:33
Näin suojaudut kuumuuden haitoilta kesällä.

Näin viilennät oloasi kesän helteillä energiatehokkaasti.

Well + Good -verkkojulkaisu on listannut seitsemän tehokasta, mutta ekologista tapaa viilentää oloa kesän tukalimmilla helteillä. Jos kotonasi ei ole täysillä pörisevää ilmastointia, voi olo käydä tukalaksi elohopean hiipiessä kesän edetessä parinkymmenen asteen paremmalle puolelle.

Tarjolla on monia tapoja helpottaa oloasi helteillä niin, ettei luonto tai lompakkosi kärsi.

1. Käytä tuulettimia ilmastointilaitteiden sijaan

Jos kotonasi ei ole kalliita ilmastointilaitteita, kokeile tätä kikkaa. Pidä ikkunoita auki, jotta ilma kiertää kotonasi ja hanki perinteisiä tuulettimia ikkunoiden läheisyyteen. Tuuletin puhaltaa seisovan, kuuman ilman ulos asunnosta samalla kun viileää ilmaa tulee sisään.

Perinteiset tuulettimet ovat yleensä edullisempia vaihtoehtoja kuin ilmastointilaitteet. Avonaiset ikkunat ja tuulettimet voivat kuulostaa alkeellisilta, mutta ihmiset ympäri maailman selviävät kovistakin helteistä niiden avulla.

Jos kotoasi löytyy tehokas ilmastointilaite, kannattaa sitä käyttää vain ollessasi kotona. Sen ei tarvitse turhaan olla päällä yksinään. Mikäli kotona asuu lemmikkejä, voi kuitenkin olla aiheellista pitää ilmastointia päällä myös ollessasi poissa kotoa.

2. Sumuta kylmää vettä sänkyysi

Säilytä sumutinpulloa jääkaapissa. Illalla ennen nukkumaanmenoa siirrä tuuletin sänkysi vierelle ja sumuta jääkaappikylmää vettä sänkysi ylle. Kylmä vesisumu ja tuuletin viilentävät lämpötilaa lakanoissa yöksi.

3. Pidä jääkaappi kiinni

Etkö tiedä mitä syödä helteillä? Älä kuitenkaan seisoskele sitä miettiessäsi avonaisen jääkaapin edessä vilvoitellaksesi. Jääkaapit ja pakastimet kuluttavat helteillä energiaa pitäessään ruoat kylminä ja jäähdytettyinä. On energianhukkaa pitää niiden ovia auki kuumalla säällä.

Säilytä pakastimessa pyyhkeitä. Helpota oloa vilvoittelemalla lattialle levitetyllä pyyhkeellä. Tämä kikka voi auttaa myös kuumuudesta kärsiviä lemmikkejä.

4. Älä turhaan pidä valoja päällä

Kesällä on valoisaa pitkälle yöhön. Pyri siis pitämään kodin valot pois päältä kesäisin. Jos aurinko porottaa sisälle asuntoosi, kannattaa valoa blokata sälekaihtimilla ja verhoilla. Hämärässä tunnelmavalaistuksessa on vähemmän tukala olla.

5. Älä käytä uunia turhaan

Pahimpina helteillä kannattaa suosia ruokia, joita ei tarvitse tuntikausia kypsyttää kuumassa uunissa. Uuni lämmittää pientä asuntoa nopeasti. Valmista sen sijaan raikkaita ja ruokaisia salaatteja, jotka pitävät nälän loitolla.

6. Pese vaatteet viileällä vedellä ja ilmakuivata

Pyykkien pesemisen viileässä vedessä pitäisi olla ympärivuotinen käytäntö. Viileässä pestyt ja ilmassa kuivatut vaatteet tuntuvat puhtaina viileiltä iholla. Kuivausrumpu kuivaa pyykit nopeasti, mutta vaatteet kuivataan kuumassa ilmassa. Kuivurit eivät myöskään ole yhtä energiatehokkaita kuin perinteinen pyykkinarulla kuivaaminen.

7. Kylmä vai kuuma suihku?

Suihkun lämpötila jakaa mielipiteitä ja molemmissa on puolensa. Kuuma suihku viilentää oloa jälkikäteen. Kehosta alkaa kuuman suihkun aikana vapautua enemmän lämpöä ja jälkikäteen kehon lämpötila laskee. Kylmä suihku voi tuntua shokilta kehossa, mutta viilentää nopeasti tukalaa oloa. Kylmä suihku on myös energiatehokkaampi vaihtoehto kuuman suihkun sijaan. Käy mieluummin useammin lyhyesti suihkussa, kuin kerran päivässä yhdessä maratonsuihkussa.

Osittainen lähde: Well + Good

Lue myös:

    Uusimmat