"Muutos vesilaskussa saattaa olla merkittävä" – näin vedenkulutus on muuttunut korona-aikana

Veden lotraaminen kuriin 9:56
Katso myös: Miten vettä voi säästää kotona? Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa vuonna 2017.

Korona-aika on vaikuttanut vedenkulutukseen pääkaupunkiseudulla. Vedenkäyttö on siirtynyt toimistorakennuksista asuinrakennuksiin.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden eli HSY:n laskutustiedot kertovat, että vedenkulutuksen painopiste on muuttunut HSY:n toiminta-alueella Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Joissain kiinteistöissä vedenkulutus on noussut, joissain laskenut, HSY:n tiedotteessa kerrotaan.

Esimerkiksi toimistorakennuksissa vedenkäyttö on luonnollisesti vähentynyt ihmisten siirryttyä etätöihin. Vastaavasti etätöiden vuoksi vedenkäyttö on asuinrakennuksissa kasvanut.

"Muutos vesilaskussa saattaa olla merkittävä"

Veden käyttömaksut laskutetaan arviolaskulla vuosiarvion mukaan. Nämä arviolaskut perustuvat veden aikaisempaan kulutukseen, jonka painopisteet ovat kuitenkin muuttuneet korona-aikana.

Veden vuosikulutusarvio lasketaan HSY:lle ilmoitettujen vesimittarilukemien ja aiemman vedenkulutuksen perusteella. Vesimittarilukeman ilmoittaminen on sitä tärkeämpää, mitä suurempi veden kulutuksen muutos on kiinteistöllä ollut. Veden käyttömaksu tasataan tasauslaskulla.

– Muutos vesilaskussa saattaa olla merkittävä, jos veden kulutus kiinteistössä on muuttunut, HSY:n laskutuspäällikkö huomauttaa Tiina Määttä tiedotteessa.

Arviolaskutus on mahdollista saada täsmällisemmäksi, jos vesimittarin lukemat ilmoittaa vaikkapa kuukausittain. Näin kiinteistön tulee myös seurattua vedenkulutusta. Seuranta kannattaa, sillä se auttaa pysymään selvillä mahdollisista kiinteistön sisäisistä vesijohtovuodoista, joita ei välttämättä muutoin havaittaisi.

Vedenkulutuksen rytmi muuttunut

Korona-ajasta huolimatta veden kokonaiskulutuksessa ei kuitenkaan ole havaittu merkittävää muutosta. HSY:n vedenpuhdistuslaitoksilla talousvettä on tuotettu entiseen tapaan, mutta kulutuksen rytmin muuttuminen näkyy selvästi.

Kun ennen koronapandemiaa veden käyttö on ollut huipussaan aamuisin kello 7–9 ja iltaisin kello 20–22, poikkeusolot ovat muokanneet arkiviikkoja muistuttamaan koulujen loma-aikoja. Tällöin kulutus tyypillisesti jakaantuu tasaisemmin koko päivälle. Erityisesti aamun kulutushuippu on koronan myötä ollut aiempaa pienempi, HSY kertoo.

Motivan mukaan suomalaisten suurin vedenkulutuskohde on suihkussa käynti.

Lähteet: HSY, Motiva

Lue myös:

    Uusimmat