Vinkit helppoon uunin puhdistukseen: Siivouskuningatar suosii kelmukikkaa!

Näin puhdistat uunisi kiiltävän puhtaaksi – katso helppo kelmuvinkki 3:22
Näin uuni puhdistui kiiltävän puhtaaksi.

Somesta tuttu siivousguru Auri Kananen näytti toimittajalle, kuinka uuni kannattaa puhdistaa.

Inhoan siivoamista, haluaisin selvitä siivoamisesta helpolla ja nopeasti. Yksi pahimmista puhdistettavista on uuni. Varmasti jokainen tunnistaa sen sitkeästi kiinni palaneen ruoan, joka ei irtoa edes raivopäisellä hinkkaamisella ja olkapään kipeytymisellä.

Niitä pieniä, kärpäsen ja sen kakan kokoisia länttejä on uuni täynnä. Puhdistussieni toisensa perään kuluu puhki ja teräsvillan pölyä on uuni mustanaan, mutta lika on uunin seinissä edelleen. Puhumattakaan puhdistusaineen kulumisesta! Eikä asiaa helpota, jos uunissa on mattapinta.

Ajattelin, että uunimme olisi vaikein mahdollinen puhdistaa. Miten väärässä olinkaan. Olen vain aina yrittänyt puhdistaa uunimme väärin. Onneksi on ihmisiä, joille siivous on intohimo. Yksi heistä on somevideoillaan ympäri maailmaa mainetta niittänyt Auri Kananen.

Meriitit ovat kovat. TikTokissa seuraajia 3,8 miljoonaa ja Instagramin puolellakin yli 380 000 tuhatta, tämän naisen täytyy tietää mitä tekee.

Ja Auri Kananen tietää. Hän on vienyt siivouksen ilosanomaa eteenpäin ja haluaa tehdä siivoamisesta vientituotteen. Hän haluaa auttaa ihmisiä ja jakaa mielellään vinkkejä. Aurin mukaan lika vaatii erilaisia puhdistusaineita.

– Likoja on erilaisia. Pehmeään likaan, esimerkiksi öljyihin ja rasvoihin, toimivat vahvasti emäksiset pesuaineet kloori ja uuninpuhdistusaine. Kovaan likaan, kuten kalkkiin, ruosteeseen ja vihertymiin, toimii hapan pesuaine, kuten sitruunahappo, etikka ja kokis. Ja sitten ovat neutraalit aineet, kertoo Kananen.

Hän kuitenkin kertoo, että pintojen puhdistukseen, esimerkiksi hyllyjen ja muiden pintojen pyyhintään, hän ei käytä mitään aineita, tahrat ovat sitten asia erikseen. Niihin voi käyttää pesuaineita lian mukaan.

Näin uuni puhdistuu

Mutta mennään sitten uunin puhdistamiseen, johon tarvitaan uuninpesuaine, puhdistusieni ja -terä, mikrokuituliina ja tuorekelmua. Kyllä, tuorekelmua.

Kananen on testannut vaikka mitä ja havainnut, että kelmu toimii parhaiten. Kun ritilät on uunista irrotettu ja uuniin on laitettu pesuaine, se kannattaa kelmuttaa.

– Kelmu pitää pesuaineen paikoillaan, muuten se valuu uunin seinistä alas. Se myös estää aineen kuivumisen, jolloin se ehtii pehmittämään lian, kertoo Kananen.

Kun uuni on kelmutettu, istutaan odottamaan. 30 minuuttia riittää, mutta Kananen sanoo, että aineen voi jättää vaikuttamaan yli yön. En oikein tahdo edelleenkään uskoa, että 30 minuuttia riittää. Mutta uskokaa pois, se riittää.

Uuninluukun lasia hinkataan kostutetulla puhdistussienellä. Näen lian levistyvän, mutta epäilen edelleen, että noinkohan sen toimii. Sitten Kananen ottaa mikrokuituliinan ja pyyhkäisee lasia. Liinaan jää reilusti likaa ja uuninluukku on puhdas, ei vielä täydellinen, mutta puhdistusterällä lähtevät sitkeimmätkin tahrat. En ole uskoa silmiäni. Sama tapahtuu uunin sisäpuolella. Sitkeimmätkin tahrat lähtevät ilman raivopäistä hinkkaamista.

Niin ja ne uunin ritilät, ne voi pestä pesukoneessa kuumimmalla lämpötilalla. Astianpesukoneen pesuaine on myös vahvasti emäksistä, se hoitaa esityön. Ritilät voi sen jälkeen puhdistaa helposti puhdistussienellä ja ne kiiltävät kuin uudet.

Olen ällistynyt lopputuloksesta. Kaikkeen on kulunut vähän reilu tunti ja se pitää sisällään puolen tunnin odotuksen. Uunin likaantumista ei enää tarvitse pelätä, nyt tiedän, miten sen saa puhdistettua helposti.

Katso videolta, kuinka uuni puhdistui!

Lue myös:

    Uusimmat