Tuhansia työllistävän konsernin pomo jyrähtää: Ravintoloiden pitäisi saada valtiolta suoraa rahallista tukea – "Nyt on todella kiire, ensimmäiset konkurssit on jo nähty"

Tanskassa rahat tupsahtivat tilille, Suomessa tukea odotetaan edelleen – ravintolajätti arvostelee yritystukikäytäntöjä 8:24
Tanskassa rahat tupsahtivat tilille, Suomessa tukea odotetaan edelleen – ravintolajätti arvostelee yritystukikäytäntöjä

Tuhansia työllistävä ravintolakonsernin toimitusjohtajan mukaan ravintoloiden kuuluisi saada valtiolta suoraa rahallista tukea. Hän näkee nykyisessä toimintamallissa kaksi suurta ongelmaa. 

Kahviloiden, kuppiloiden ja ravintoloiden asiakaskato on kuitenkin näkynyt jo useita viikkoja, kun hallitus kehotti suomalaisia välttelemään ihmiskontakteja ja liikkumista julkisilla paikoilla. 

Pienet ja keskisuuret yritykset ovatkin hakeneet kiivaasti hallituksen lupaamia yritystukia selvitäkseen taloudellisesta ahdingosta. 

– Nyt on todella kiire, puhutaan viikoista. Kassat ovat monilla yrittäjillä tyhjät ja ensimmäiset konkurssit on jo nähty, suomalaisen ravintolakonserni Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kuvaa vakavaa tilannetta MTV Uutiset Live -lähetyksessä.

Rahaa on jaettu tähän mennessä yhteensä yli 200 miljoonaa euroa tuhansille yrityksille Business Finlandin ja ely-keskusten kautta.

Kaikille tämä käytäntö ei kuitenkaan sovi. 

– Näen Business Finlandin tuessa kaksi suurta ongelmaa: yksi on erittäin heikko hyötysuhde, ja toinen on erittäin hidas toimintamalli. Eli tällä hetkellä käsitellään maaliskuun hakemuksia, Vikström huomauttaa. 

Oppia muista Pohjoismaista

Vikström toivoisikin, että Suomi ottaa oppia muista Pohjoismaista – onhan ravintola-ala toimiala, jonka harjoittaminen on kiellettyä. Hänen mukaansa Tanskassa ja Norjassa on käytössä toimiva malli, jossa valtio antaa suoraa tukea ravintoloille.

– Toimintamallilla tuetaan suoraan työpaikkoja ja työllisyyttä. Nyt tämä malli kannattaa ottaa käyttöön Suomessa: Tanskassa esimerkiksi rahat ovat tulleet jo tilille, Vikström ehdottaa.

Vikströmin mukaan esimerkiksi arvonlisäverojen siirtäminen on ajankohtaista vasta koronakriisin jälkeisessä ajassa – nyt tarvitaan hänen mukaansa suoria ja nopeita toimia. 

– Nyt on niin akuutti kriisi tällä toimialalla päällä, että nyt pitää saada mahdollisimman nopeasti tukea näihin työpaikkoihin – meidän pitää puolustaa työpaikkoja Suomessa. Niitä voidaan puolustaa pitämällä yritykset pystyssä, Vikström perustelee näkemyksensä.

Toimintamallin muuttaminen tukee työllisyyttä

Vikströmin mukaan Business Finlandin jakama tuki on kaikille yrityksille sama – oli töissä sitten viisi tai 5 000 työntekijää. Vikström ehdottaakin, että tuki suhteutetaan työntekijöiden mukaan, sillä onhan tämän hetkinen tapa toisille ylimitoitettu, toisille taas selvästi alimitoitettu. 

– Sitä kautta puolustetaan työllisyyttä. Tämä on mielestäni keskeinen elementti, Vikström toteaa. 

Millaisista tukisummista sitten todellisuudessa puhutaan? Kuuntele yllä olevalta videolta Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikströmin hyisevä arvio. 

Lue myös nämä koronaviruspandemiaan liittyvät artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat