Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintolat kiinni, silti jopa 60 000 euron juoksevat kulut kuukaudessa – Henri Alén heittää ilmoille yhden ratkaisun: "Auttaisi ihan älyttömästi"

8:00Kokki Henri Alénin reseptit koronakriisin nujertamiseen
Julkaistu 08.04.2020 13:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravintoloitsija ja kokki Henri Alén vieraili keskiviikkona MTV:n Uutisaamussa ja kertoi ravintola-alan haastavasta tilanteesta koronakriisissä.

Helsinkiläinen ravintoloitsija ja keittiömestari, television ruokaohjelmistakin tuttu Henri Alén kertoi keskiviikkona MTV:n Uutisaamussa, miten koronakriisi näkyy ravintola-alan arjessa, ja mitä tilanteelle voisi hänen mielestään tehdä. Alénin mukaan ravintolat tarvitsisivat nyt konkreettista apua, eli rahaa. Keittiömestari kuitenkin kertoo ymmärtävänsä, ettei sitä ole mahdollista antaa kaikille. 

– Ravintola-ala on täynnä aika matalapalkkaista porukkaa, eikä ihmisillä välttämättä ole hirveitä säästöjä. Alalla et voi tehdä etätöitä. Esimerkiksi Tanskan malli, josta palkasta korvattaisiin, oliko se nyt 75 prosenttia, auttaisi ihan älyttömästi. Se auttaisi totta kai yrityksiä, mutta myös työntekijöitä, Alén pohti. 

"Kannamme tällä hetkellä niskassa 50–60 tuhannen kulua per kuukausi"

MTV:n juontaja Ivan Puopolo tiedusteli Alénilta kuinka kauan ravintoloiden kassat kestävät nykytilannetta ennen kuin tulee konkurssi. Keittiömestarin vastaus oli selkeä: tilannetta ei voi jatkua montaa viikkoa. Kun ravintolat menivät kiinni, se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että kiinteät kulut olisivat loppuneet.

Kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen ovat mukana 25.5. MTV3-kanavalla alkavassa Menu Finnjävel -sarjassa, joka kertoo ravintola Finnjävelin nimikkomenun syntyprosessin. Uuden menun luominen vaati matkaamista inspiraation lähteille ympäri Suomea, paljon makukokeiluja ja raaka-aineiden valitsemista. 

– Vuokrat, vuokratekstiilien peruminen, kukkien hoitamiset, siivoukset, vedet, lämmöt, kiinteistöhuollot, puhelinlittymät ja lisenssimaksut maksupäätteisiin. Nehän juoksee vielä aika pitkään sen jälkeen, kun olet ilmoittanut, että pistetään kiinni, Alén sanoi ja kertoi samalla omien ravintoloidensa tämän hetkisestä tilanteesta:

– Tällä hetkellä me kannamme niskassa sellaista 50–60 tuhannen kuluja per kuukausi, mikä pitäisi kattaa yhdestä yksiköstä. Eihän se kovin iisiä ole.

Alénin viidestä ravintolasta Finnjävelin ja Ultiman toiminta on nyt keskitetty yhteen paikkaan, Finnjävelin tiloihin Ainonkadulle. Ravintolatoimintaa pidetän pystyssä take away- ja kotiinkuljetustoiminnalla. 

"Kun on 80–100 työntekijää, niin minulla on vastuu myös niistä ihmisistä"

Kun Alénin ravintolat pitivät vielä oviaan auki maaliskuussa monen muun paikan suljettua jo ovensa, keittiömestari alkoi saada sosiaalisessa mediassa palautetta aiheesta. Ihmiset kyselivät Alénin mukaan kimpaantuneena siitä, missä on ravintolan vastuu. Ravintola Ultimassa oli tuolloin järjestetty pöytiä niin, että turvaväli asiakkaiden välillä oli useamman metrin. 

– Itselläni kun on 80–100 työntekijää, niin minulla on vastuu myös niistä ihmisistä. En minä norsunluutornista johda ja kerro, että on valitettavia uutisia. He ovat työkavereitani, joista tiedän, että joku on saanut lapsen ja jollain on asuntolaina, Alén perusteli ravintoloiden aukipitämistä poikkeustilanteessa.

– Päätimme sitten, että se on ihan yks lysti. Että jos seuraavana päivänä vaikka sanotaan, että tässä on pussi herneitä ja lasi vettä, ja näillä saatte tehdä bisnestä, niin sitten tehdään niillä, Alén jatkoi vielä.

Mihin muuhun koronakriisi on vaikuttanut ravintola-alalla? Miten tukkurit ovat reagoineet poikkeustilanteeseen? Mitä Henri Alén aikoo tehdä seuraavaksi? Katso videolta Alénin haastattelu. 

Lisää aiheesta:

Jopa 30 ravintolaa kiinni joka kuukausi – Henri Alén: "On kyllä asiat niin sekaisin kuin olla ja voi"Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Kiinteät kulut jopa 90 000 euroa kolmessa kuukaudessa, tukea irtosi alle 10 000 euroa – ravintoloitsija lyö tiskiin karut faktat: "Tämä on musertavaa"Henri Alén ei jaksa enää ravintoloiden "vemputusta" – toteuttaa melkoisen tempauksen: "Herrojen herkkua niille, jotka eivät sitä normaalisti saa"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Suomalaisravintolat koronakriisin keskellä – Henri Alén keksi, miten asiakkaat säilytetään ja kassavirta ei pysähdy: "Se maksaa työntekijöiden palkat tällä viikolla"
RuokaHenri AlénUutisaamuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • ke17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta