Ravintolat kiinni, silti jopa 60 000 euron juoksevat kulut kuukaudessa – Henri Alén heittää ilmoille yhden ratkaisun: "Auttaisi ihan älyttömästi"

8:00 Kokki Henri Alénin reseptit koronakriisin nujertamiseen

Ravintoloitsija ja kokki Henri Alén vieraili keskiviikkona MTV:n Uutisaamussa ja kertoi ravintola-alan haastavasta tilanteesta koronakriisissä.

Helsinkiläinen ravintoloitsija ja keittiömestari, television ruokaohjelmistakin tuttu Henri Alén kertoi keskiviikkona MTV:n Uutisaamussa, miten koronakriisi näkyy ravintola-alan arjessa, ja mitä tilanteelle voisi hänen mielestään tehdä. Alénin mukaan ravintolat tarvitsisivat nyt konkreettista apua, eli rahaa. Keittiömestari kuitenkin kertoo ymmärtävänsä, ettei sitä ole mahdollista antaa kaikille. 

– Ravintola-ala on täynnä aika matalapalkkaista porukkaa, eikä ihmisillä välttämättä ole hirveitä säästöjä. Alalla et voi tehdä etätöitä. Esimerkiksi Tanskan malli, josta palkasta korvattaisiin, oliko se nyt 75 prosenttia, auttaisi ihan älyttömästi. Se auttaisi totta kai yrityksiä, mutta myös työntekijöitä, Alén pohti. 

"Kannamme tällä hetkellä niskassa 50–60 tuhannen kulua per kuukausi"

MTV:n juontaja Ivan Puopolo tiedusteli Alénilta kuinka kauan ravintoloiden kassat kestävät nykytilannetta ennen kuin tulee konkurssi. Keittiömestarin vastaus oli selkeä: tilannetta ei voi jatkua montaa viikkoa. Kun ravintolat menivät kiinni, se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että kiinteät kulut olisivat loppuneet.

Kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen ovat mukana 25.5. MTV3-kanavalla alkavassa Menu Finnjävel -sarjassa, joka kertoo ravintola Finnjävelin nimikkomenun syntyprosessin. Uuden menun luominen vaati matkaamista inspiraation lähteille ympäri Suomea, paljon makukokeiluja ja raaka-aineiden valitsemista. 

– Vuokrat, vuokratekstiilien peruminen, kukkien hoitamiset, siivoukset, vedet, lämmöt, kiinteistöhuollot, puhelinlittymät ja lisenssimaksut maksupäätteisiin. Nehän juoksee vielä aika pitkään sen jälkeen, kun olet ilmoittanut, että pistetään kiinni, Alén sanoi ja kertoi samalla omien ravintoloidensa tämän hetkisestä tilanteesta:

– Tällä hetkellä me kannamme niskassa sellaista 50–60 tuhannen kuluja per kuukausi, mikä pitäisi kattaa yhdestä yksiköstä. Eihän se kovin iisiä ole.

Alénin viidestä ravintolasta Finnjävelin ja Ultiman toiminta on nyt keskitetty yhteen paikkaan, Finnjävelin tiloihin Ainonkadulle. Ravintolatoimintaa pidetän pystyssä take away- ja kotiinkuljetustoiminnalla. 

"Kun on 80–100 työntekijää, niin minulla on vastuu myös niistä ihmisistä"

Kun Alénin ravintolat pitivät vielä oviaan auki maaliskuussa monen muun paikan suljettua jo ovensa, keittiömestari alkoi saada sosiaalisessa mediassa palautetta aiheesta. Ihmiset kyselivät Alénin mukaan kimpaantuneena siitä, missä on ravintolan vastuu. Ravintola Ultimassa oli tuolloin järjestetty pöytiä niin, että turvaväli asiakkaiden välillä oli useamman metrin. 

– Itselläni kun on 80–100 työntekijää, niin minulla on vastuu myös niistä ihmisistä. En minä norsunluutornista johda ja kerro, että on valitettavia uutisia. He ovat työkavereitani, joista tiedän, että joku on saanut lapsen ja jollain on asuntolaina, Alén perusteli ravintoloiden aukipitämistä poikkeustilanteessa.

– Päätimme sitten, että se on ihan yks lysti. Että jos seuraavana päivänä vaikka sanotaan, että tässä on pussi herneitä ja lasi vettä, ja näillä saatte tehdä bisnestä, niin sitten tehdään niillä, Alén jatkoi vielä.

Mihin muuhun koronakriisi on vaikuttanut ravintola-alalla? Miten tukkurit ovat reagoineet poikkeustilanteeseen? Mitä Henri Alén aikoo tehdä seuraavaksi? Katso videolta Alénin haastattelu. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja