Ravintoloitsija ja kokki Henri Alén vieraili keskiviikkona MTV:n Uutisaamussa ja kertoi ravintola-alan haastavasta tilanteesta koronakriisissä.
Helsinkiläinen ravintoloitsija ja keittiömestari, television ruokaohjelmistakin tuttu Henri Alén kertoi keskiviikkona MTV:n Uutisaamussa, miten koronakriisi näkyy ravintola-alan arjessa, ja mitä tilanteelle voisi hänen mielestään tehdä. Alénin mukaan ravintolat tarvitsisivat nyt konkreettista apua, eli rahaa. Keittiömestari kuitenkin kertoo ymmärtävänsä, ettei sitä ole mahdollista antaa kaikille.
– Ravintola-ala on täynnä aika matalapalkkaista porukkaa, eikä ihmisillä välttämättä ole hirveitä säästöjä. Alalla et voi tehdä etätöitä. Esimerkiksi Tanskan malli, josta palkasta korvattaisiin, oliko se nyt 75 prosenttia, auttaisi ihan älyttömästi. Se auttaisi totta kai yrityksiä, mutta myös työntekijöitä, Alén pohti.
"Kannamme tällä hetkellä niskassa 50–60 tuhannen kulua per kuukausi"
MTV:n juontaja Ivan Puopolo tiedusteli Alénilta kuinka kauan ravintoloiden kassat kestävät nykytilannetta ennen kuin tulee konkurssi. Keittiömestarin vastaus oli selkeä: tilannetta ei voi jatkua montaa viikkoa. Kun ravintolat menivät kiinni, se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että kiinteät kulut olisivat loppuneet.
Kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen ovat mukana 25.5. MTV3-kanavalla alkavassa Menu Finnjävel -sarjassa, joka kertoo ravintola Finnjävelin nimikkomenun syntyprosessin. Uuden menun luominen vaati matkaamista inspiraation lähteille ympäri Suomea, paljon makukokeiluja ja raaka-aineiden valitsemista.
