Trumpin ja somejättien kiista paisuu, mutta presidentin linja ei ole muuttumassa – tutkija: "Hän muuttuu vihaisemmaksi, impulsiivisemmaksi ja hyökkäävämmäksi"

6:25
MTV Uutiset Live: Donald Trump ja somejätit tukkanuottasilla – näin kiista vaikuttaa huipputärkeisiin vaaleihin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja sosiaalisen median kanavien välinen kiista paisuu entisestään.

Striimauspalvelu Twitch sulki Trumpin tilin määräajaksi, ja poisti sieltä loukkaavaa ja vihapuheeksi tulkittavaa materiaalia. Yhdellä poistetulla videolla Trump muun muassa kutsui Yhdysvaltoihin muuttavia meksikolaissiirtolaisia raiskaajiksi.

Myös keskustelufoorumi Reddit on ilmoittanut poistaneensa Trumpiin liittyvää materiaalia alustaltaan.

Pikaviestipalvelu Twitter on puolestaan aloittanut Trumpin twiittien faktantarkastuksen, ja juhannuksen tienoilla Facebook poisti Trumpin vaalikampanjamainoksen, jossa käytettiin natsisymbolia.

Koronakevät nosti paineita tutkittuun tietoon

Trumpin somekäyttäytyminen on ollut suurennuslasin alla jo pitkään.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala uskoo koronakevään olevan isossa roolissa siinä, että Trumpin viesteihin on nyt puututtu.

– Jos somessa leviää väärää tietoa esimerkiksi lääkkeistä tai valkaisuaineen juomisesta koronaviruksen ehkäisyssä, ollaan konkreettisesti elämän ja kuoleman kysymysten äärellä. Tällaiset puheet ovat erittäin vaarallisia ja paineet sosiaalisen median yhtiöitä kohtaan mielipiteiden julkaisusta on kasvanut. 

Trumpin somekäyttäytyminen tulee kiihtymään

Annalan mukaan Trumpin käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa, ja etenkin Twitterissä on ollut johdonmukaista läpi presidenttikauden. Trumpin tavaramerkki on spontaani voimakas reagointi, joka tuskin muuttuu Twitterin käyttöönottamasta faktantarkastuksesta huolimatta.

– Trumpilla ei tunnu olevan mediastrategiaa, hän twiittaa mitä mieleen tulee, ilman että niitä käy kukaan läpi.  Trumpin kannatus on laskussa ja hän on pystynyt vastaamaan huonosti hallintoa kohdanneisiin dramaattisiin haasteisiin.

Tulevia presidentinvaaleja ajatellen Trumpin suurimmat haasteet ovat Yhdysvalloissa käynnissä olevat mielenosoitukset, koronapandemia ja maan vajoaminen taantumaan. Trumpin edellisestä vaalikampanjasta kirjan kirjoittanut Annala uskoo, että Trumpin viestit sosiaalisessa mediassa tulevat vielä kiihtymään.

– Hän muuttuu vihaisemmaksi, impulsiivisemmaksi ja hyökkäävämmäksi, kun tuntee olevansa nurkassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja