Trumpia vastaan nostettiin taas uusia syytteitä – nyt vaalihäirinnästä

Yhdysvaltojen entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan on nostettu jälleen uusia vakavia syytteitä. Kyseessä on jo neljäs Trumpia vastaan nostettu oikeusjuttu tänä vuonna.

Nyt Donald Trumpia, 77, syytetään vaalirikoksista Georgian osavaltiossa liittyen vuoden 2020 presidentinvaaleihin.

Yhteensä 13 rikossyytteen mukaan Trump pyrki häiritsemään presidentinvaaleja ja kääntämään niiden tuloksen omaksi edukseen. Trump hävisi tuolloin presidentti Joe Bidenille.

Trumpia vastaan on aiemmin nostettu syytteet New Yorkissa, Floridassa ja Washingtonissa.

Syytteeseen on asetettu Trumpin lisäksi 18 muuta henkilöä, mukaan lukien Trumpin entinen henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani sekä Trumpin kaudella Valkoisen talon kansliapäällikkönä työskennellyt Mark Meadows.

– Trump ja muut syytetyt kieltäytyivät hyväksymästä Trumpin häviötä, ja he tietoisesti ja tahallaan ryhtyivät salaliittoon muuttaakseen laittomasti vaalitulosta Trumpin eduksi, syytteessä sanotaan.

Trump itse on kiistänyt kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet ja kutsunut niitä "ajojahdiksi" sekä "valtion salaliitoksi" häntä vastaan. Trump myös tavoittelee republikaanien presidenttiehdokkuutta tulevissa vaaleissa.

Trump tuomitsi myös tuoreimman syytteen tänään väärennetyksi.

– Miksi he eivät nostaneet syytteitä kaksi ja puoli vuotta sitten? Koska he halusivat tehdä sen keskellä poliittista kampanjaani. Noitavaino! hän kirjoitti omassa TruthSocial-nimisessä sosiaalisessa mediassaan.

Tämänkesäisten mielipidemittausten valossa Trumpin suosio uskollisimpien kannattajiensa keskuudessa ei ole laskenut.

Lukuisia muita syytteitä

Trumpia vastaan on lisäksi nostettu lähes 40 syytekohdan syytteet muun muassa maanpuolustussalaisuuksien säilyttämisestä vakoilulain vastaisesti. Trumpia on syytetty myös yritystietojen väärentämisestä.

Lisäksi häntä epäillään salaisten asiakirjojen luvattomasta hallussapidosta sekä vuoden 2016 presidentinvaalien alla pornonäyttelijä Stormy Danielsille maksettuihin rahoihin liittyvistä epäselvyyksistä. Rahoilla entinen presidentti yritti ostaa naisen vaitiolon kaksikon suhteesta.

Trumpin skandaalinkäryinen presidenttikausi päättyi 2021. Sen aikana hänet asetettiin virkasyytteeseen kahdesti.

Trumpin virkasyytteistä ensimmäinen koski sotilaallisen avun epäämistä Ukrainalta ja Trumpin vaatimuksia kaivella korvaukseksi esille epäilyttäviä salaisuuksia tuolloisesta varapresidentti Joe Bidenista. Toinen puolestaan koski Capitol-mellakkaan yllyttämistä, jotta Joe Bidenin voittoa presidentinvaaleissa ei vahvistettaisi.

Risto E. J. Penttilä: Jos Trump valittaisiin presidentiksi, Nato olisi ”vakavan paikan ääressä” 1:45
Risto E. J. Penttilä: Jos Trump valittaisiin presidentiksi, Nato olisi ”vakavan paikan ääressä”

Juttua on päivitetty lisätiedoilla kello 9.08.

Lue myös:

    Uusimmat