Erikoissyyttäjä alkaa tutkia presidentti Joe Bidenin pojan toimia

Erikoissyyttäjä alkaa tutkia presidentti Joe Bidenin pojan toimia 2:29
Erikoissyyttäjä alkaa tutkia presidentti Joe Bidenin pojan toimia.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on nimennyt erikoissyyttäjän tutkimaan Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin toimia. 

Hunter Bidenin syytetään osallistuneen Yhdysvaltojen ulkopuolella laittomiin kauppoihin. Syytteet liittyvät kauppoihin, joita hän teki Kiinassa, Ukrainassa ja muualla vuodesta 2009 lähtien.

Erikoissyyttäjäksi nimetty on asianajaja David Weiss Delawaren osavaltiosta.

– Pyynnön saatuani olen tullut siihen tulokseen, että tämän tapauksen poikkeuksellisten olosuhteiden tutkiminen on yleisen edun mukaista, Garland sanoi.

Weiss oli Garlandin mukaan pyytänyt erikoissyyttäjän titteliä voidakseen tutkia Hunter Bidenin rikossyytteitä laajemmin. Garland ei kommentoinut Weissin laajennetun tutkinnan aihetta.

Presidentin republikaanivastustajat ovat syyttäneet Joe Bidenia siitä, että hän on käyttänyt poliittista asemaansa poikaansa auttaakseen. Joe Biden on kiistänyt syytökset.

CNN:n mukaan liittovaltion syyttäjät ovat tutkineet Hunter Bidenin mahdollisia rikoksia viiden vuoden ajan.

Sopuratkaisu vero- ja aserikossyytteistä raukesi

Weiss on aiemmin tutkinut Hunter Bidenin vero- ja asesyytteitä yhä auki olevassa tapauksessa.

Viime kuussa Hunter Biden kiisti syyllistyneensä verorikoksiin. Bidenilla oli syyttäjien kanssa neuvoteltu sopuratkaisu, jonka mukaan hän olisi tunnustanut syyllistyneensä kahteen verorikokseen ja niin välttänyt syytteen aserikoksesta. Sopuratkaisu kuitenkin purkautui yllättäen, kun asiaa käsitellyt tuomari ilmaisi epäilyksensä sopimuksesta.

Osapuolten odotettiin laativan uuden sopimuksen, mutta Delawaren tuomioistuimeen tänään jättämässään hakemuksessaan Weiss sanoi, että neuvottelut olivat joutuneet umpikujaan ja veti takaisin tarjouksen sopuratkaisusta. Sen sijaan hän vihjasi, että verosyytteiden käsittely voi siirtyä muualle.

Valkoinen talo ei ole kommentoinut Weissin nimeämistä erikoissyyttäjäksi.

Trumpin tiedottaja väitti sosiaalisessa mediassa julkaistussa viestissä, että oikeusministeriö on suojellut Bidenin perhettä vuosikymmenten ajan.

Myös Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanit ovat käynnistäneet tutkinnan Hunter Bidenista. Republikaanien edustajainhuoneen puhemies Kevin McCarthy ilmoitti perjantaina, että tutkinta jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat