Trump hämmentää jälleen: "Vanhalle kunnon ilmaston lämpenemiselle voisi olla käyttöä"

Yhdysvalloissa paukkupakkaset – Trump:"Ilmaston lämpenemiselle olisi käyttöä" 0:51

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aiheuttaa jälleen hämmennystä ilmastonmuutosta koskevalla kommentillaan.

Trump julkaisi viime yönä Suomen aikaa tviitin, jossa hän toivoo ilmastonmuutosta:

– Uudenvuoden aatto voi olla idässä ennätyksellisen kylmä. Vanhalle kunnon ilmaston lämpenemiselle voisi olla käyttöä maassamme, joka – vaan ei muut maat – oli maksamassa tuhansia miljardeja dollareita siltä suojautumisesta. Nuttua niskaan!

Etenkin Yhdysvaltain itäosissa on viime päivinä kärvistelty poikkeuksellisen viileissä säissä. Ennusteiden mukaan myös tulevina päivinä lämpötilat jäävät reilusti alle keskiarvon. Esimerkiksi New Yorkiin on povattu vuodenvaihteelle alhaisimpia lämpötiloja sitten 1960-luvun.

Kylmät säät eivät kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ilmastonmuutos olisi todellinen ilmiö.

Trumpin tviittiä on käsitellyt muun muassa yhdysvaltalainen sanomalehti The New York Times.

Presidentti Barack Obaman entinen ilmastoneuvonantaja Todd D. Stern toteaa lehden haastattelussa, että vaikka ajoittain voi olla erittäin kylmää, "viiden minuutin" opiskelu riittää näyttämään, että paikallisten säätilojen sijaan merkittävämpiä ovat maailmanlaajuiset keskiarvolämpötilat, jotka nousevat koko ajan.

Suomessa keskilämpötila on noussut yli kaksi astetta 1800-luvun puolivälistä lähtien. Koko maapallon ilmasto on lämmennyt 1800-luvun lopun jälkeen lähes asteen verran.

Toivoessaan ilmaston lämpenemistä presidentti Trump näyttää siis sekoittaneen sään ja ilmaston keskenään.

Erikoisia kommentteja aiemminkin

Presidentti Donald Trump on esittänyt erikoisia näkemyksiään ilmastonmuutoksesta myös useasti aiemminkin.

Vuonna 2013 julkaisemassa tviitissään Trump kutsui ilmastonmuutosta totaaliseksi ja kalliiksi huijaukseksi. Hän perusteli väitettään sillä, että sää Los Angelesissa oli tuolloin hyytävä.

Vuotta aiemmin Trump kutsui koko ilmastonmuutosta kiinalaisten juoneksi, jolla pyritään vaikuttamaan Yhdysvaltain talouteen.

Kesällä Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä Pariisin kansainvälisestä ilmastosopimuksesta. Trumpin mukaan sopimus on epäreilu Yhdysvalloille. Hän myös väitti samassa yhteydessä Yhdysvalloista tulevan "puhtain paikka maailmassa".

Ilmastosopimuksen puolella ovat kaikki maailman maat Yhdysvaltoja lukuun ottamatta.

Lue myös:

    Uusimmat