Transnainen oli ottamassa kuvaa ajokorttiinsa – virkailijalta järkyttävä vaatimus: ”Koko juttu on kamala ja traumaattinen”

Sukupuolensa korjannut kohumalli avautuu kauneusleikkauksistaan 1:57
Videolla sukupuolensa korjannut Elena avautuu kauneusleikkauksistaan.

Yhdysvaltalainen transsukupuolinen nainen oli hankkimassa uutta ajokorttia, kun hän sai kuulla virkailijalta järkyttävän vaatimuksen.

Utahissa asuva Jaydee Dolinar, 33, joutui hankkimaan uuden ajokortin, kun hänen lompakkonsa varastettiin. Hän kertoo Yahoo Lifestylelle, että asiat sujuivat toimistolla sujuvasti siihen asti, kun tuli aika ottaa uusi kuva ajokorttiin.

Paikan esimies tuli kertomaan Jaydeelle, ettei hänelle voitaisi myöntää korttia. Virkailija näki, että Jaydeen ajokorttiin merkitty sukupuoli ei vastannut hänen ulkonäköään, mikä voisi aiheuttaa ongelmia kasvojen tunnistamisen kanssa. 

– Minulle sanottiin, että meikkaamiseni voisi sekoittaa järjestelmää, Jaydee sanoo NBC Newsin mukaan.

Jaydeetä pyydettiin pesemään meikkinsä pois ajokorttikuvaa varten. Tai ennemminkin transsukupuolisesta naisesta tuntuu, että hänet pakotettiin siihen.

”Kamala ja traumaattinen” kokemus

Jaydeelle ojennettiin käsihuuhdetta ja paperipyyhkeitä. Transnainen pakotti itsensä pesemään meikkinsä pois kivuliaalla tavalla, sillä hän tarvitsi ajokorttinsa.

– Koko juttu on kamala ja traumaattinen, Jaydee luonnehtii sekä psyykkisesti että fyysisesti rankkaa kokemusta Yahoo Lifestylelle.

Meikkien poistamisen jälkeen Jaydeestä otettiin kuva. Hän yritti hymyillä tuhriintuneiden meikkiensä takaa samalla kun itki. Jaydee sanoo, ettei odottanut saavansa näin julmaa ja epäinhimillistä kohtelua.

Ajokortteja myöntävä viranomainen on pyytänyt Jaydeeltä julkisesti anteeksi sen jälkeen, kun transnainen kertoi kokemuksistaan medialle. Jaydee kertoo, ettei ole saanut anteeksipyyntöä henkilökohtaisesti vaan toisen käden kautta.

Syrjivä vaatimus voi kääntyä itseään vastaan


Jaydee Dolinar. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Utahissa ihmisellä ei saa olla ajokortissa niin paljon meikkiä, että se haittaisi hänen tunnistamistaan. Tarkoituksena on kitkeä petosten yrityksiä. Paikallinen transsukupuolisten puolesta puhuvan järjestön puheenjohtaja Sue Robbins muistuttaa, että transnainen, joka meikkaa joka päivä samalla tavalla, ei yritä tehdä petosta.

– Mikään laki ei sano, että syntymätodistuksessasi täytyy lukea ”nainen”, jotta saat käyttää meikkiä. Me kaikki saamme näyttää siltä kuin haluamme, Robbins sanoo Yahoo Lifestylelle.

Jaydeen tapaus ei kuitenkaan ole ensimmäinen, jossa transsukupuolinen henkilö on joutunut pesemään tavalliset meikkinsä pois ajokorttikuvaa varten, kertoo NBC News.

Meikkien poistovaatimus on paitsi syrjivä myös hyödytön. Jos ihminen näyttää ajokorttikuvassaan erilaiselta kuin muuten arjessaan, kääntyy vaatimus itseään vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat