Toyota myöntää törmäystestihuijauksen

Tämä törmäystesti on"herätys kuluttajille"– eri markkinoiden autoissa isoja eroja 3:31
KATSO MYÖS: Eri markkinoille suunnatuissa autoissa on isoja eroja. Videolla, jota on kutsuttu "herätykseksi kuluttajille", törmäytetään toisiinsa Yhdysvaltain-markkinoiden halvin Hyundai eli Accent sekä Meksikossa myytävä Hyundai Grand i10.

Toyotan tytäryhtiö Daihatsu on manipuloinut virallisiin törmäystesteihin toimitettuja autoja, kertoo uutistoimisto Reuters. Kyseessä olevia malleja ei ole myyty Suomessa tai Euroopassa.

Daihatsu on huijannut törmäystesteissä, yhtiö myöntää. Daihatsun ja emoyhtiö Toyotan yhteisessä lausunnossa todetaan, että manipulaatio koskee 88 000 autoa, joista valtaosa on myyty Toyotan nimen alla.

Törmäystesteihin toimitettujen autojen oviin tehtiin varta vasten muokkauksia, jotka pienensivät riskiä, että auton ovi hajoaisi teräviksi palasiksi sivutörmäystilanteessa sivuturvatyynyn lauetessa. Näitä muutoksia ei kuitenkaan tehty kuluttajille myytyihin autoihin.

Toyotan entinen pääjohtaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja Akio Toyoda kertoo yhtiöiden selvittävän parhaillaan, miten manipulointi on käytännössä päässyt tapahtumaan. Asia paljastui yhtiön sisältä tulleen ilmiannon ansiosta. Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka laaja hyväksyntä törmäystestiautojen manipuloinnilla oli.

Toyotan mukaan sen tiedossa ei ole loukkaantumisia tai onnettomuuksia, jotka liittyisivät asiaan. Yhtiö pyysi anteeksi kuluttajien luottamuksen rikkomista.

88 000 manipulointiin liittyvästä autosta noin 76 000 on Thaimaan, Meksikon ja Persianlahden maiden markkinoille suunnattuja ja viime vuonna valmistettuja Yaris Ativ -sedaneita, loput Malesiaan vietyjä ja tänä vuonna valmistuneita Axia-pikkuautoja.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat