Volkkarin dieselskandaalissa merkittävä tunnustus? Syyttömyyttään vakuuttanut pomo ei halua vankilaan

Volkswagenin testausskandaali paisuu 2:08
Näin kerroimme Volkswagenin päästöskandaalista tuoreeltaan syyskuussa 2015. Skandaali toimi alkusysäyksenä sähköautojen maailmanlaajuiselle nousulle.

Audin entinen pääjohtaja aikoo tehdä Volkswagen-konsernin päästöskandaaliin liittyvän tunnustuksen, kertoo uutistoimisto Reuters. Saksalaisvalmistaja jäi vuonna 2015 kiinni peräti 11 miljoonan auton päästötesteissä huijaamisesta.

Audin entisen pääjohtajan Rupert Stadlerin asianajajat ovat ilmoittaneet tämän halukkuudesta kertoa roolistaan Volkswagenin vuonna 2015 paljastuneessa laajamittaisessa dieselhuijauksessa.

Entistä pääjohtajaa on uhannut 1,5–2 vuoden vankeustuomio. Asianajajiensa mukaan Stadler aikoo tehdä tunnustuksen vastineeksi ehdonalaisesta rangaistuksesta. Stadler on myös suostunut maksamaan 1,1 miljoonan euron henkilökohtaisen sakon.

Volkswagen myönsi vuonna 2015 huijanneensa vuosien ajan dieselautojensa päästötesteissä. Autot läpäisivät testit, vaikka niiden todelliset päästöt tien päällä olivat kaukana ilmoitetusta.

Stadler sai huijauksesta syytteen vuonna 2020, ja oikeutta on käyty siitä lähtien. Stadleria on syytetty velvollisuuksiensa laiminlyönnistä huijausohjelmistolla varustettujen autojen myynnin pysäyttämisessä Euroopassa, vaikka emokonserni oli jo myöntänyt vilpin Yhdysvalloissa.

Tunnustus kahden viikon kuluessa

Vuosina 2007–2018 Audia luotsannut Stadler on vedonnut toistuvasti syyttömyyteensä. Audia on pidetty yhtiön dieselhuijauksen merkittävänä pelurina.

Stadler erotettiin vuonna 2018, mutta vaikka kyseessä oli virallisesti vain väliaikainen siirto syrjään, ei Stadler ole palannut entisiin tehtäviinsä. Audin nykyinen toimitusjohtaja on vuonna 2020 pestinsä aloittanut Markus Duesmann.

Entisen pääjohtajan odotetaan kertovan omasta roolistaan kahden viikon kuluessa. Syyttäjä on näyttänyt vihreää valoa tuomion lieventämiseen tunnustusta vastaan, mutta lopullisen päätöksen tunnustuksen riittävyydestä tekee tuomari.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat