Totta vai tarua: Viinaryyppy auttaa nukahtamaan?

Foxnews.com listasi yleisimmät uneen liittyvät myytit ja totuudet niiden takana.

Uneen liittyy useita uskomuksia, mutta mikä on totuus niiden takana?

1. Uni on samanlaista miehillä ja naisilla

– Ikääntyessämme syvän unen määrä vähenee prosentuaalisesti kummallakin sukupuolella, mutta miehillä huomattavasti enemmän kuin naisilla. 60-vuotiaana normaali, terve mies ei välttämättä nauti unen syvintä vaihetta lainkaan, kertoo aiheesta kirjan kirjoittanut tohtori Matthew Edlund Fox Newsin haastattelussa.

2. Unettomuuteen auttaa vain lääkitys

Jos vuorotyöläinen yrittää päästä normaaliin unirytmiin, ovat unilääkkeet loistava vaihtoehto. Niitä pitäisi kuitenkin käyttää vain satunnaisesti.

– Unettomuudesta kärsivä voi kokeilla useita muitakin keinoja, kuin pillereitä, Edlund sanoo.

Jos esimerkiksi kärsit levottomuudesta, kirjoita huolesi ylös paperille. Nauti kuuma kylpy tai suihku ennen nukkumaanmenoaikaa, sillä se rauhoittaa ja väsyttää. Käy myös aamuisin pienellä aamukävelyllä, sillä se herättää aivosi uuteen päivään tehokkaasti.

Myös rutiinien noudattaminen helpottaa unettomuudesta kärsivää. Kehitä sama kaava, jota toistat illasta toiseen. Näin kerrot kehollesi, että on aika mennä nukkumaan ja väsyt alitajuisesti. Valitse vaikkapa seuraavan päivän vaatteesi valmiiksi ja lueskele jonkin aikaa ennen nukkumaanmenoa.

Älä katso televisiota myöhään illalla, sillä se vaikeuttaa nukahtamistasi. Myös kellon kyttääminen on huonoksi unellesi, joten vaikka heräät, älä huolehdi ajasta, vaan rentoudu ja nukahda uudestaan.

3. Lasillinen alkoholia ennen nukkumaanmenoa helpottaa nukahtamista

Monet meistä luottavat edelleen alkoholiin nukkumatin apumiehenä, mutta todellisuudessa sillä voi olla täysin päinvastainen vaikutus. Säännöllinen alkoholinkäyttö nostaa sietokykyäsi ja vaikeuttaa normaalia unirytmiäsi.

Lisäksi liian monta lasillista nauttineen uni katkeaa yöllisen virtsaamistarpeen vuoksi ja nukkuminen on katkonaisempaa.

4. Päiväunet ovat pahaksi nukkumisrytmillesi

Pienet päiväunet sopivat Edlundin mukaan myös aikuisille.

– Ne ovat yksi maailman tehokkaimmista luonnonkeinoista piristyä kesken päivän. Useat tutkimukset osoittavat, että lyhyiden päiväunien jälkeen ihminen on virkeämpi ja reagoi nopeammin ärsykkeisiin. Etenkin vuorotyöläiset ja teini-ikäiset ovat niiden tarpeessa, sillä he usein kärsivät väsymyksestä.

5. "Ehtii sitä nukkua sitten haudassakin"

Uni on samanlainen tarve kuin ravinto, jota ei voi ohittaa. Jos sitä ei saa tarpeeksi, keho ei toimi niin kuin sen pitäisi. Tutkimusten mukaan väsyneillä ihmisillä on enemmän ihmissuhdeongelmia ja he ovat masentuneempia kuin muu väestö keskimäärin. Lisäksi he kärsivät yleisimmin kohonneesta verenpaineesta ja sepelvaltimotaudeista.

6. Nauti unestasi

Tämä ei ole myytti, vaan totuus. Muista nukkumisen tärkeys ja jätä sille tarpeeksi aikaa. Virkeys on valttia, sillä levänneenä olet onnellisempi ja energisempi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja