F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Toto Wolff kävi kuumana F1:n uudelleen henkiin herättämästä aika-ajoideasta: "Tämä ei ole mitään tosi-tv:tä, Big Brotheria!"

5:13
Toscanan GP:n aika-ajojen ratkaisuhetket: Hamilton vei paalun, Oconin ulosajo vei Bottakselta viimeisen mahdollisuuden

Toto Wolff piti lauantai-iltana painokkaan puheenvuoron, kun esiin nousi tällä viikolla paljon keskustelua herättänyt aihe: käännetyt lähtöjärjestykset kaudelle 2021.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Toscanan GP suorana 11.-13.9.
Su: Toscanan GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Keskusteluun käännetystä lähtöjärjestyksestä saatiin lisää kierroksia viime viikonlopun Italian GP:n jälkeen, kun turva-auton ja punaisen lipun sotkema kilpailu tarjosi monille tv-katsojille parasta F1-viihdettä miesmuistiin. Palkintopallille nousi lopulta todellinen yllätyskolmikko Pierre GaslyCarlos Sainz ja Lance Stroll.

Käännettyä lähtöjärjestystä kaavailtiin aiemmin joihinkin tämän kauden GP-viikonloppuihin aika-ajojen tilalle, mutta Mercedes torppasi F1:n suunnitelmat. Tarkoituksena oli, että lauantaisin järjestettävään aika-ajokisaan startattaisiin MM-sarjan mukaisessa käännetyssä paremmuusjärjestyksessä, ja sijoitukset ruutulipulla määrittäisivät sitten sunnuntain kilpailun lähtöjärjestyksen.

Italian GP:n jälkeisellä viikolla F1 alkoi harkita asiaa uudelleen.

Mercedes-pomo Wolffin mukaan käännetyn lähtöjärjestyksen vaarana on, että kilpailujen tulosluettelot alkavat olla täysin satunnaisia, eikä niillä ole mitään tekemistä sen kanssa, kuka on oikeasti paras.

– Mielestäni paras tapa ratkaista lähtöjärjestys olisi asettaa tallit lähtöruudukkoon nimien mukaiseen aakkosjärjestykseen. Me muuttaisimme nimeksemme AMG, Wolff murjaisi Toscanan GP:n aika-ajojen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa mutta vakavoitui sitten.

– Mielestäni meidän ei pitäisi pelleillä formaattien kanssa. Olemme nähneet, miten muissa sarjoissa on yritetty muuttaa formaattia siitä, mihin lajin seuraajat ovat tottuneet. En usko, että meidän kannattaa alkaa sekoilla.

Wolffin mukaan hänen kriittinen suhtautumisensa asiaan ei – tietenkään – johdu siitä, että hän katsoo asiaa Mercedeksen kannalta ja Mercedes joutuisi uudessa formaatissa starttaamaan joka lauantai joukon hänniltä.

Päinvastoin. Ennalta arvaamattomuus ja tulosten vaihtelevuus olisi hänen mielestään vain hyväksi.

Mutta.

– Kukaan ei halua nähdä sellaista voittajaa, joka voittaa vain käännetyn lähtöjärjestyksen ansiosta. Mielestäni meidän ei tarvitse järjestää sekopäisiä tulosluetteloita vain koska uskomme, että nokkimisjärjestyksen pitäisi olla jotenkin toisenlainen.

– F1:ssä asiat ansaitaan. Paras kuljettaja ja paras auto voittaa. Tämä ei ole mitään showpainia, jossa lopputulos on täysin satunnainen. Jos haluaa satunnaisuutta, tehdään tästä sitten show. Mielestäni tämä laji on kuitenkin pohjimmiltaan urheilua ja vasta toiseksi viihdealusta, Wolff puhisi.

– Tämä ei ole mitään tosi-tv:tä, Big Brotheria! Minusta meidän ei pidä lähteä siihen.

Wolffin kannalta valitettavaa on, että F1-sarjan päätöksentekojärjestelmää on muutettu niin, ettei Merceksen vastustus yksistään enää riitä estämään mahdollista muutosta aika-ajoformaattiin.

Siihen, että aika-ajoformaatti muutettaisiin joinakin GP-viikonloppuina käännetyn lähtöjärjestyksen kilpailuksi, vaaditaan nykyään kahdeksan tallin enemmistö sekä FIAn ja F1:n hyväksyntä.

Mercedes voisi siis torpata itselleen epäsuotuisan päätöksen esimerkiksi niin, että se saisi tuekseen moottoriasiakkaansa Racing Pointin ja Williamsin. Ensi kaudella Mercedeksen asiakaskuntaan liittyy myös McLaren.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja