Törnin perinnekilta: Tutkijoiden Törni-kirjassa nolo Wikipedia-virhe

Lauri Törnistä kertova kirja, Tuntematon Törni, on täynnä asiavirheitä. Näin väittää Tapio Anttila, yksi Lauri Törni -perinnekillan jäsenistä.

Anttila oli myös mukana suomalais-amerikkalaisessa retkikunnassa, joka löysi Törnin turmakopterin ja Törnin jäännökset Vietnamista vuonna 1999.

Pahin virhe Anttilan mukaan on juuri kopterin putoamispaikka. Dosentti Juha Pohjosen ja tohtori Oula Silvennoisen kirjassa kopteri putosi Laosiin.

– Tämä on Wikipediassa oleva virhe, että Törni olisi pudonnut Laosiin. Kaikki tietävät, että kopteri putosi Vietnamiin, ja sieltä me se löydettiin. Operaatiosta on kirjoitettu useissa kirjoissa ja jopa onnettomuuspaikan koordinaatit Vietnamin vuorilla on julkaistu. Siksi tutkijoiden kirjassa toistama virhe on aivan käsittämätön. Yllättävän paljon oli virheitä, eikä me kiltalaisina löydetty mitään uutta tietoa.

Omia lähteitä ei ole luettu

Toinen iso virhe Anttilan mukaan on se, että kirjassa väitetään Törnin ja eversti Alpo Marttisen suunnitelleen vakoiluoperaatiota Suomeen Tukholmasta käsin vuonna 1949.

Anttilan mukaan lähde, Matti Outonen, puhuu vastoin parempaa tietoa. Marttinen oli todellisuudessa tuolloin tuhansien kilometrien päässä; seikka mikä olisi voitu tarkistaa Marttisen elämänkerrasta, joka sekin on listattu lähteisiin, mutta ilmeisesti jätetty lukematta.

Ei uutta tietoa, vain tulkintoja

Lauri Törni perinnekillan jäsenillä on noin 3000 sivun arkisto sekä tuhansia valokuvia Törnistä. Heidän mielestään uudessa kirjassa ei kerrota mitään uusia faktoja, vanhoja tietoja vain tulkitaan uudella tavalla.

– Tämä Saksa-homma oli kaikilla tiedossa jo silloin sodan jälkeen. Täällä valmistauduttiin asekätkennöillä, ja totta kai kun Törnillä tuli mahdollisuus lähteä koulutukseen Saksaan, niin hän valmistautui omalta osaltaan siihen, että jos Suomi miehitettäisiin.

Anttila ottaa kantaa myös kirjassa nostettuun väitteeseen Törnin rajusta alkoholinkäytöstä.

– Törni oli poikamies. Elämä oli varmaan vähän riehakkaampaa, mutta meidän hallussa olevista tuhansista valokuvista yhdessäkään ei näy mitään jälkiä rajusta alkoholin käytöstä. Mitään mikä olisi vaikuttanut hänen toimintaansa upseerina ei ole raportoitu.

Haasteellinen etsintäretki

Anttila oli mukana retkikunnassa, joka vuonna 1999 etsi Törnin kopteria Vietnamissa. Tehtävä oli haastava.

– Meitä oli viisi suomalaista ja 17 amerikkalaista sekä 60 vietnamilaista apuna kaivauksissa. Kuukauden verran kesti ne kaivaukset. Löytyi matkalaukullinen luita ja kopterin jäännöksiä. Kaivausalue oli 30 metriä pitkä ja 50 metriä leveä. Rinteen jyrkkyys oli 45 astetta. Lämpötila vaihteli 30 ja 50 asteen välillä.

Operaatio maksoi noin miljoona dollaria. Anttilan mukaan kirjassa esitetään virheellinen väite myös siitä, että eräs aikakauslehti olisi maksanut suomalaisten osuuden.

Tuntematon Törni -kirjaa varten ei ole haastateltu yhtäkään Lauri Törni -perinnekillan jäsentä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.