Törkeästi lapsen raiskannut aiotaan karkottaa Kongoon: Suomessa lapsesta asti asunut on nyt säilössä Etelä-Karjalassa

Viranomaiset ovat karkottamassa maasta kongolaismiestä, joka on tuomittu törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja törkeästä raiskauksesta.

Karkotusta odottaa vuonna 1989 syntynyt Kenny Atoki-Embambe. Rikokset tapahtuivat vuosina 2013 ja 2014. Toisessa tapauksista Atoki-Embambe oli osallistunut pienessä yksiössä tapahtuneeseen joukkoraiskaukseen, jossa hän oli kahden muun miehen kanssa raiskannut 15-vuotiaan tytön. Tyttö oli karannut kotoaan. Mies istui teoista vankilassa vuosina 2015–2018.

Poliisi epäilee miehen syyllistyneen myöhemmin väärän henkilötiedon antamiseen ja huumausaineen käyttörikokseen.

Mies on asunut Suomessa 11-vuotiaasta asti. Käräjäoikeuden asiakirjojen perusteella mies aiotaan karkottaa Kongon demokraattiseen tasavaltaan ja on määrätty toistaiseksi voimassa olevaan Schengen-aluetta koskevaan maahantulokieltoon. Päätös tuli lainvoimaiseksi tammikuussa. Miehellä ei ole virallista matkustusasiakirjaa, joten hänelle on hankittu maahan matkustamiseen oikeuttava kotimatkatodistus.

Tällä hetkellä Atoki-Embambe on passitettuna Joutsenon säilöönottoyksikköön odottamaan päätöksen toimeenpanoa. Miehen säilössäpitoa käsiteltiin jälleen tänään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Aiemmin tämän asianajaja on vaatinut säilöönottoa lievempien turvaamistoimien käyttöä, koska miehellä on osoite Helsingissä, eikä karkottamisprosessi ole heidän näkökulmastaan edennyt.

Lue myös:

    Uusimmat