TOP 10: Kuuluisimmat homoseksuaalit urheilijat

Suomessa käydään kiivasta keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista ja myös homoseksuaalien asema suomalaisessa urheilussa on puhuttanut paljon tämän vuoden aikana. Samanaikaisesti urheilukentillä on nähty jo iät ja ajat homoseksuaaleja urheilijoita, jotka ovat koko ajan enemmän uskaltautuneet tulla avoimemmin esille. Tämän listan urheilijat ovat suunnan näyttäjiä muille.

10. Kajsa Bergqvist

Ruotsin yksi kaikkien aikojen kirkkaimmista yleisurheilutähdistä ehti olla muutaman vuoden naimisissa miehen kanssa, ennen kuin löysi rakkauden naisesta. Siten hän päätti myös pitkään pyörineet spekulaatiot hänen seksuaalisuudestaan.

9. Ari-Pekka Liukkonen

Suomalaisuimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan aiemmin tänä vuonna. Liukkonen on samalla tiettävästi ensimmäinen suomalainen mieshuippu-urheilija, joka on tullut kaapista aktiiviuransa aikana. Hieno ja tärkeä päänavaus.

 

8. Michael Sam

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Michael Sam tuli ulos college-uransa jälkeen. Pian perään hänestä tuli ensimmäinen avoimesti homoseksuaali pelaaja, joka varattiin NFL:ään, kun St. Louis Rams nappasi hänet. Hän ei kuitenkaan selvinnyt lopulliseen joukkueeseen ja on tällä hetkellä vapaa agentti. Pelkästään hänen varaamisensa nosti jo kiinnostusta, sillä hänen paidastaan tuli heti NFL:n kuudenneksi myydyin pelipaita.

Entisistä NFL-pelaajista homoksi ovat tunnustautuneet Kwame Harris, Esara Tuaolo, David Kopay ja Ray McDonald.    

7. Gareth Thomas

Rugbya pidetään usein ”tosimiesten” pelinä. Walesin entine maajoukkuepelaaja Gareth Thomas osoitti olevansa tuplasti tosimiestittelin arvoinen. Ensin hän pelasi Walesin paidassa yli 100 maaottelua ja pitää edelleenkin hallussaan toista sijaa tehtyjen maalien määrässä. Joulukuussa 2009 Thomas ilmoitti olevana homo ja siten hänestä tuli ensimmäinen huippurugbypelaaja, joka on kertonut homoudestaan.

6. Orlando Cruz

Nyrkkeilijä Orlando Cruz (vas.) rikkoo stereotypioita nyrkkeilyssä samalla tavoin kuin Thomas teki rugbyn puolella. Cruz tuli ulos vuonna 2012 ollen ensimmäinen aktiivinyrkkeilijä, joka iski kaapin oven murusiksi. Puertoricolainen kuuluu höyhensarjan maailman parhaimmistoon.

5. Anja Pärson

Vuosituhannen alussa alppirinteitä hallinnut Anja Pärson (vas.) ilmoitti pari vuotta sitten olevansa parisuhteessa naisen kanssa ja hieman sen jälkeen heille syntyi lapsi. Tänä kesänä he virallistivat suhteensa menemällä naimisiin.  

 

4. Thomas Hitzlsperger

Jalkapallossa Thomas Hitzlsperger on korkeimman profiilin miesjalkapalloilija, joka on tullut kaapista. Hän pelasi hienon uran pelaten muun muassa Saksassa, Englannissa ja Italiassa ja lisäksi joukkoon mahtuu 52 A-maaottelua Saksan paidassa. Viime vuoden syyskuussa Hitzlsperger pisti nappikset naulaan ja tämän vuoden tammikuussa hän paljasti olevansa homo. Hitzlspergerin lisäksi muun muassa yhdysvaltalainen Robbie Rogers sekä ruotsalainen Anton Hysén ovat tulleet ulos, mutta miespelaajien määrä on hyvin vähäinen verrattuna naisiin.

Erityisesti joukkuelajeissa miesten ja naisten välinen ero on huomattava. Naisten jalkapallon puolelta kovin nimi lienee tällä hetkellä viime vuonna parhaaksi naispelaajaksi valittu saksalainen Nadine Angerer sekä yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä naisvalmentajista Pia Sundhage. Naispelaajista löytyy enemmänkin ulostulleita ja ehkä jonain päivänä määrä kasvaa miehissäkin.

3. Jason Collins

Jason Collins oli ensimmäinen aktiivipelaaja USA:n neljästä isosta sarjasta (NFL, NBA, MLB, NHL), joka tuli ulos kaapista. Viime kauden lopulla Collins liittyi Brooklyn Netsin riveihin ja hänen pelipaidastaan tuli välittömästi myydyin fanituote. Hän lopetti uransa viime kauden jälkeen ja heti pelata yli 700 NBA:n runkosarjaottelua.

Collins oli ensimmäinen aktiivipelaaja, joka tuli ulos, mutta John Amaechi tuli vuonna 2007 päättyneen uransa jälkeen ulos kaapista ollen siten ensimmäinen NBA-pelaaja, joka oli julkisesti homo. Collinsin innoittamana yliopistopelaaja Derrick Gordon tuli myös kaapista ollen ensimmäinen USA:n NCAA:n yliopistosarjan kovimman divisioonan korispelaaja, joka on julkihomo. Naispelaajien puolelta ”naisten Michael Jordaniksi” tituleeratti Sheryl Swoopes on kuuluisin.

 

2. Ian Thorpe

Urallaan viisi olympiakultaa ja peräti 11 MM-kultaa voittanut Ian Thorpe päätti pitkään velloneet huhut hänen seksuaalisuudestaan, kun hän kertoi kesällä TV-haastattelussa olevansa homo. Uintiuransa jälkeen muun muassa masentuneisuudesta ja alkoholiongelmista kärsinyt Thorpe kertoi tunteneensa suurta helpotusta ulostulostaan.

Thorpen ja Liukkosen lisäksi myös useita uima-altaiden komistuksia on ilmoittanut olevansa homo. Uimahyppääjät Tom Daley, Matthew Mitcham ja Greg Louganis ovat tulleet kaapista kuten myös uimari Mark Tewksbury.

1. Martina Navratilova

Yksi kaikkien aikojen parhaista tennispelaajista Martina Navratilova (vas.) paljasti 1980-luvun alussa olevansa lesbo ollessaan uransa huipulla. Navratilova eroaakin monesta muusta tällä listalla olleesta, sillä hän tuli ulos uransa aikana.

Syyskuussa Navratilova kosi pitkäaikaista naisystäväänsä US Openissa. Navratilova ei ollut kuitenkaan ensimmäinen eikä viimeinen lesboksi tunnustautunut tennispelaaja. Billy Jean Kingin seksuaalinen suuntaus paljastui vähän ennen Navratilovaa, mutta se ei tullut aivan täysin vapaaehtoisesti vaan lakisyytteen seurauksena, kun hän ajautui riitoihin silloisen naisystävänsä kanssa.  Myös ranskalainen tennistähti Amelie Mauresmo on tullut kaapista.


Lue myös:

    Uusimmat