TOP 10: Kaikkien aikojen parhaat maastohiihtäjät

Meneillään olevissa Falunin MM-kisoissa on nähty jälleen hienoja kilpailuja hiihtoladuilla. Historian saatossa laduilla on nähty legendaarisia suksijoita ja pistimme järjestykseen kymmenen kaikkien aikojen parasta maastohiihtäjää.

10. Sixten Jernberg

Sixten Jernberg kävi kovaa kisaa tälle listalle pääsystä yhdessä toisen ruotsalaisen Thomas Wassbergin kanssa, mutta Jernbergin potku oli vahvempi loppukirissä. Jernberg tuli suomalaisille hyvin tutuksi 1950-60 luvuilla, kun hän kamppaili usein mitaleista meidän mieshiihtäjien kanssa ja neljästi hän sivakoi olympiakultaan sekä yhtä monesti MM-kultaan.


9. Stefania Belmondo

Italiasta on tullut historian saatossa hyviä hiihtäjiä, mutta Stefania Belmondo on eittämättä heistä ykkönen. Yhteensä peräti kymmenen olympiamitalia joista kaksi kultaista ja lisäksi hän saalisti uransa aikana yhteensä 13 MM-mitalia. Belmondo oli ässä etenkin vapaalla tyylillä. Hänen ja Manuela di Centan jälkeen yhtä kovia italialaisia ei ole laduilla nähty muutamista väläyksistä huolimatta.

8. Gunde Svan

Länsinaapurin kaikkien aikojen hiihtäjä oli Gunde Svan, joka oli lähes lyömätön 1980 luvulla. Neljä olympiakultaa ja peräti seitsemän MM-kultaa koristavat nykyään hänen palkintokaappiaan. Etenkin pidemmille matkoille lähdettäessä muut taistelivat lähinnä himmeimmistä mitaleista.

7. Marja-Liisa Kirvesniemi

Marja-Liisa Kirvesniemen huippukohtana olivat tietenkin Sarajevon olympialaiset joissa hän hiihteli vielä tyttönimellään Hämäläisenä. Kolme olympiakultaa yksissä kisoissa on sellainen saavutus, johon kukaan suomalaisnaishiihtäjä ei ole hänen jälkeensä yltänyt. Yhteensä Kirvesniemi saalisti olympiauransa aikana kolmen kultansa lisäksi neljä olympiapronssia.

Hän sivakoi myös kolme MM-kultaa ja peräti viisi hopeaa. Kirvesniemen hienoa uraa nostaa myös sen pituus, sillä ensimmäisten ja viimeisten arvokisojen välillä oli peräti 18 vuotta.

Suomalaisnaishiihtäjistä Marjut Rolig ja Marjo Matikainen-Kallström lopettivat uransa jo aikaisessa vaiheessa, mutta ehtivät saavuttaa jo urallaan paljon. Siiri "Äitee" RantanenHilkka RiihivuoriHelena Takalo ja Virpi Sarasvuo ovat myös naishiihtäjälegendoja, jotka saavuttivat runsaasti menestystä arvokisoissa. Unohtamatta toki vielä uraansa jatkavaa Aino-Kaisa Saarista, joka osoitti viestissä, että rahkeita riittää vielä mitalikokoelman kasvattamiseen.

6. Veikko Hakulinen

”Haku-Veikko” Hakulinen loisti silloin, kun hiihdettiin vielä mustikkakeiton voimalla ja kapulat olivat oikeasti tehty puusta. Hän saavutti hienolla urallaan kolme olympiakultaa ja yhteensä seitsemän olympiamitalia. Jo ennen Hakulista Suomella oli vahvoja hiihtäjiä, mutta hän raivasi ladut muille ollen ensimmäinen suomalainen todellinen hiihtäjätähti.

Hakulisen jälkeen Suomella on ollut menestyksekkäitä mieshiihtäjiä muitakin kuten Eero Mäntyranta, Kalevi Hämäläinen, Juha Mieto ja Mika Myllylä, mutta Hakulinen on silti edelleen suurin suomalainen ja yksi kaikkien aikojen kovimmista.

5. Ljubov Jegorova

Venäläinen Ljubov Jegorova dominoi naisten latuja 1990 luvun alussa, kun hän voitti peräti kuusi olympiakultaa ja yhteensä yhdeksän mitalia. Lisäksi palkintokaappi sai täytettä kolmesta MM-kullasta.

 

4. Petter Northug

Hiihtolatujen väriläiskänä tunnettu Petter Northug on ennen perjantain miesten viestiäkin ehtinyt saalistaa Falunista jo kaksi kultaista mitalia nostaen hänen MM-kultiensa määrän uskomattomaan 11. Viime vuonna hän jäi Sotshissa mitaleitta, mutta Vancouverista tarttui mukaan kaksi kultaa. Northugin vahvuus on hänen monipuolisuutensa. Hän on voittanut kultaa sekä 50 kilometrillä että sprintissä. Raivokas ja voitonnälkäinen hiihtäjä on vielä parhaassa hiihtoiässä 29-vuotiaana ja hänen mitalitilasto tulee vielä tulevaisuudessa kasvamaan.

3. Raisa Smetanina

Raisa Smetanina hiihteli pääasiassa perinteisellä tyylillä ja se tekee hänen 22 arvokisamitalin saldosta entistä vakuuttavamman. Mitaleista peräti 10 tuli olympialaisissa ja neljä niistä oli kultaisia. Hän on myös vanhin olympiakultaan hiihtänyt naishiihtäjä, kun hän juhli Albertvillessä juuri ennen 40-vuotispäiviään. Eittämättä kautta aikain paras perinteisen hiihtotavan hiihtäjä.

2. Björn Dählie

Kaikkien aikojen mieshiihtäjä on itseoikeutetusti Norjan Björn Dählie. Norjalta on luonnollisesti tullut useita huippuluokan mieshiihtäjiä historian varrella, mutta Dählien on heidän kirkkain tähtensä. 12 olympiamitalia joista peräti kahdeksan kultaista ja sekä lisäksi 17 MM-mitalia joista yhdeksän kirkkainta mitalia. Kilpakumppanit huokaisivat helpotuksesta, kun hän ilmoitti päättävänsä uransa vuonna 2002, mutta sitä ennen hän oli ehtinyt hallita maailman latuja jo yli 10 vuotta.

 

1. Marit Björgen

Norjan voimamoottori Marit Björgen on monella tapaa omassa kastissaan. Hänellä on torstain viestin jälkeen koossa jo peräti 31 arvokisamitalia. Olympialaisissa mitaleita on tullut kymmenen ja palkintopallin ykköspaikalla hän on seissyt kuudesti. MM-kisoissa hän on tuuletellut voittajana jo peräti 14 kertaa. Hänen vauhtinsa ei tunnu hiipuvan edes 34-vuotiaana ja hän haastaa nuorempansa vielä usean vuoden ajan, mikäli vain kiinnostusta riittää. Björgenin menoa ladulla ei voi kuin ihastella, sillä hän taitaa niin perinteisen kuin luistelun ja sprintistä pitkille matkoille. Täydellinen hiihtäjä.

 

Lue myös:

    Uusimmat