Tommi Mäkinen paljastaa: Australian MM-ralliin oli viritteillä sääntömuutos – "Olisi vielä ollut loppuhuipentuman paikka"

3:50
MM-rallit peruttu, useita kuolonuhreja – maastopalot kylvävät tuhoa Australiassa.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen kertoo, että Australian MM-ralliin oli viritteillä sääntömuutos, jonka myötä typistetystäkin osakilpailusta olisi jaettu täydet pisteet. Näin Toyota olisi vielä voinut taistella valmistajien mestaruudesta Hyundaita vastaan.

Kauden viimeinen osakilpailu, Australian MM-ralli, päädyttiin lopulta perumaan metsä- ja maastopalojen vuoksi. Samalla Hyundai voitti tallimestaruuden 18 pisteellä ennen Toyotaa.

Vielä eilen suunnitelmana oli, että ralli olisi viety läpi alle kolmannekseen typistettynä kilpailuna. Rallin MM-sarjan sääntöjen mukaan rallista voidaan jakaa vain kolmasosa pisteitä, kun reitti on typistetty alle puoleen alkuperäisestä. Kansainvälisellä autoliitolla FIA:lla on tosin mahdollisuus päättää pistejaosta toisin poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja Mäkisen mukaan näin oli tarkoitus tehdä.

– Siitä oli keskustelua, että olisi sääntömuutoksella ajettu täysistä pisteistä. Minun ymmärtääkseni oli tarkoitus edetä sillä lailla, että olisi vielä ollut loppuhuipentuman paikka, Mäkinen kertoo MTV Urheilulle.

Toyotakin kuitenkin lopulta puolsi kisan perumista yhä jatkuvien palojen vuoksi.

– Kyllähän se meidän periaatteemme Toyotalla on, että tuollaisessa tilanteessa kaikki ihmiset ja heidän paikallinen elämänsä on etusijalla. Ei ralli meille kuitenkaan ole koko elämä, Mäkinen sanoo.

Toyotan Ott Tänak oli jo varmistanut kuljettajien maailmanmestaruuden. Toyotalle toiseksi jääminen tiukassa valmistajien taistossa oli kuitenkin harmittava isku.

– Totta kai se on pettymys. Ralleja me pystymme silti jatkamaan ensi vuonnakin, mutta näiden ihmisten on saatava paikallisten asiat kuntoon.

Tänakin päätettyä siirtyä Hyundaille Toyotan ensi kauden kuljettajatilanne on yhä levällään. Siitä Mäkisellä ei ole vielä päivitettävää.

– Pyrimme menemään mahdollisimman tehokkaasti eteenpäin ja antamaan tietoa, kun sitä on annettavana.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja