Australian MM-ralliin radikaali muutos: EK-kilometrejä alle sata, neljää pätkää sahataan 21 kertaa

Kaksi kuollut Australian maastopaloissa – videokuva näyttää, miten perheen talo pelastuu viime hetkellä tuhoutumiselta 1:55
MTV Uutiset Live lauantaina 9.11.: Kaksi kuollut Australian maastopaloissa – videokuva näyttää, miten perheen talo pelastuu viime hetkellä tuhoutumiselta.

Australian MM-rallin järjestäjät ovat muuttaneet radikaalisti tällä viikolla ajettavan kilpailun reittiä Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa riehuvien metsä- ja maastopalojen vuoksi.

Metsäpalot ovat tehneet tuhoja osavaltion itärannikolla ja myös rallia isännöivän Coffs Harbourin kaupungin ympäristössä. Palojen pelätään yltyvän entisestään tiistaina helteisen sään ja tuulen vuoksi.

Järjestäjien uuden suunnitelman mukaan rallissa ajettaisiin vain 94,37 erikoiskoekilometriä. Käytössä on ainoastaan neljä eri erikoiskoetta, Destination NSW, Raleigh, Graces ja Allens, joista muodostetaan 21 erikoiskokeen reitti.

Alkuperäisessä reitissä erikoiskoekilometrejä oli 324,53, joten reittiä on supistettu alle kolmannekseen.

Destination NSW ja Raleigh kuuluivat alkuperäiseen reittiin yleisöerikoiskokeina. Molempia pätkiä on hieman pidennetty: Destination NSW:llä on nyt mittaa 2,40 kilometriä ja Raleighilla 3,16 kilometriä.

Gracesin ja Allensin pikataipaleilla on puolestaan käytössä vajaan yhdeksän kilometrin pätkä alkuperäisessä reitissä olleesta Argents Hills Reversen erikoiskokeesta. Kyseistä osuutta ajetaan molempiin suuntiin, jolloin saadaan kaksi erillistä erikoiskoetta.

Kilpailu käynnistyy suunnitelmien mukaan torstaina, jolloin testierikoiskoe järjestetään Destination NSW:n yleisöpätkällä. Kilpailun kaksi ensimmäistä erikoiskoetta ajetaan samalla osuudella torstai-iltana.

Perjantaina ajetaan yhteensä seitsemän pätkää, Raleigh neljästi ja Destination NSW kolmeen otteeseen. Lauantain ohjelmassa ovat Graces kolmesti, Raleigh kahdesti ja Allens kolmeen kertaan. Destination NSW ja Raleigh ajetaan molemmat vielä kahdesti läpi sunnuntaina.

Rallin MM-sarjan sääntöjen mukaan rallista voidaan jakaa vain kolmasosa pisteitä, koska reitti on typistetty alle puoleen alkuperäisestä. Kansainvälisellä autoliitolla FIA:lla on tosin mahdollisuus päättää pistejaosta toisin poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Mikäli kilpailusta päätetään jakaa vain kolmasosa pisteistä, Toyotalla ei ole mahdollisuutta saavuttaa Hyundaita valmistajien MM-sarjassa. Toyotan Ott Tänak on jo varmistanut kuljettajien maailmanmestaruuden.

Järjestäjien kaavailema uusi reitti tarvitsee vielä hyväksynnän FIA:lta ja Uuden Etelä-Walesin osavaltion hallinnolta. 

Lue myös:

    Uusimmat