Tomaatin kasvatuksen ABC – näin onnistut!

Tomaatti on ruoanlaitossa monipuolisesti käytettävä supervihannes, joka kuuluu lähes jokaisen suomalaisen kotitalouden viikoittaisiin ruokaostoksiin. Tomaatti on myös helppo kasvi omassa puutarhassa, tai parvekkeella kasvatettavaksi.

Tomaatin taimikasvatus tulisi suorittaa maalis-huhtikuun aikana, joten nyt onkin korkea hetki laittaa tomaatit kasvamaan. Näillä neuvoilla onnistut tomaattien kasvatuksessa!

Vaihe A: Taimikasvatus

Jotta tomaatti ehtii tehdä satoa, kannattaa sille suorittaa taimikasvatus. Taimikasvatukseen tulisi muistaa varata riittävästi aikaa, noin 4–8 viikkoa. Tomaatinsiementen kylvöaika on maalis–huhtikuussa, joten nyt ovatkin käsillä viimeiset hetket aloittaa tomaattien kasvatus.

Kylvä tomaatinsiemenet joko laatikkoon tai pieniin ruukkuihin. Nopeimmin siemenet itävät noin +25 asteessa, mutta siementen alettua itää, tulisi ne siirtää viilempään, mutta valoisaan paikkaan. Ihannelämpötila tomaatinsiemenille tässä vaiheessa on noin +20 astetta.

Vaihe B: Istutus

Kun taimiin on kehittynyt ensimmäinen kukkaterttu, on tullut oikea aika istuttaa ne kasvupaikkaansa ulos tai kasvihuoneeseen. Tomaatteja ei suositella istutettavaksi ulos ennen kuin hallanvaara on ohi, kesäkuun kymmenennen päivän tienoilla.

Karaise taimet ennen ulosistutusta ulkoiluttamalla niitä viikon ajan muutama tunti päivässä suojaisassa, puolivarjoisassa paikassa. Pensastomaatit tulee istuttaa noin puolen metrin välein, runkotomaatit puolestaan noin 2–3 tainta neliölle. Kasvualustana käytettäväksi sopii ravinteikas, kalkittu puutarhamulta tai kasvatussäkit.

Vaihe C: Hoito

Istutettuasi tomaatit, muista lannoittaa taimia viikoittain laimealla lannoiteliuoksella ja pitää multa tasaisen kosteana. Pidä huolta myös päivittäisestä kastelusta, etenkin aurinkoisella säällä.

Tue runkotomaatit naruilla kasvihuoneen tai parvekkeen rakenteisiin. Pensastomaatit eivät välttämättä tarvitse narua, vaan saavat riittävästi tukea nojatessaan keppiin tai tukevaan muovitikkuun.

Taimien alkaessa kasvaa kasviksi, poista varsista lehdet alimpaan terttuun asti, jotta kehittyvät hedelmät saavat riittävästi valoa. Poista runkotomaateista lisäksi lehtihankoihin kasvavat sivuversot viikoittain, ja latva elokuun alkupuolella. Näin ylimmätkin kukkatertut ehtivät kehittyä hedelmiksi.

Ensimmäiset tomaatit kypsyvät yleensä noin parin kuukauden päästä istutuksesta, tuolloin pääset siis nauttimaan tomaattisatosi antimista!

Lähde: kotipuutarha.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja