Toimi näin, kun ukkonen jyrähtää

Halvin ja varmin keino suojella sähkölaitteita sekä omaa lompakkoa on irrottaa piuhat seinästä. Korvauksia haetaan etenkin viihde-elektroniikasta, kerrotaan vakuutusyhtiöistä.

Vakuutusyhtiöihin tulee korvaushakemuksia sitä mukaan, kun sääennustuksessa vilahtelee salamoita. Kotivakuutusten korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa If Vahinkovakuutusyhtiöstä kertoo, että korvauksia haetaan tyypillisesti kodin viihde-elektroniikalle aiheutuneista vahingoista. Kylmälaitteet, kuten jääkaapit kestävät ukkosta paremmin.

– Herkkiä hajoamaan ovat muun muassa tietokoneet, digiboksit, modeemit ja verkossa olevat laitteet.

Salama aiheuttaa ylijännitepiikin sähköverkkoon, mikä rikkoo herkkää elektroniikkaa. Vaitomaan mukaan erityisen riskialttiita ovat haja-asutusalueet, joiden läheisyydessä on ilmassa roikkuvia sähköjohtoja ja puhelinlinjoja.

– Halvin ja varmin keino suojata elektroniikkaa, on ottaa piuhat seinästä, Vaitomaa ohjeistaa.

Ukkosen aiheuttamista vahingoista harvinaisempiin kuuluu esimerkiksi lattialämmityksen rikkoutuminen. On kuitenkin mahdollista, että salaman osuessa taloon esimerkiksi järjestelmän termostaatti sanoo itsensä irti.

Vaitomaan mukaan laitteet saattavat myös kärsiä sähköjen katkeamisesta.

– Kun sähkö palautuu, siinä voi olla laadun heittelehtimistä, mikä vaikuttaa laitteen toimintaan.

Laaja kotivakuutus korvaa useimmiten laitevahingot

Korvauspäällikkö Miia Lavonen kertoo, että myös vakuutusyhtiö Pohjolaan tulee eniten korvaushakemuksia kodin elektroniikasta, kuten televisioista. Ukkosen aiheuttamat sähkökatkokset näkyvät taas hakemuksissa, joissa haetaan korvausta sulaneille pakasteille.

– Ukkosen rikkomien laitteiden korjauskuluja maksetaan tai laitteen hankintakustannuksia korvataan ikävähennyksillä. Jos on ollut ukkosilma, kodin elektroniikan vahinkojen korvaushakemuksissa näkyy selvä piikki, Lavonen sanoo.

Myös vakuutusyhtiö Turvan korvauspäällikkö Olavi Levonen sanoo pitkien sähkökatkojen aiheuttavan korvaushakemuksia pakasteista ja pilaantuneista elintarvikkeista. Laiterikot liittyvät kodin elektroniikkaan.

Useimmiten laaja kotivakuutus korvaa ukkosen aiheuttamia vahinkoja ja yleensä sen ajatellaan koskevan elektroniikan vahingoittumista ja kodin irtaimistoa. Kun ukkonen yltyy myrskyksi ja kaataa puita, on tilanne toinen. Silloin kysymys on myrskyvahingoista ja vakuutuksen ottajan kannattaa tarkastaa etenkin auton vakuutusturva.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja