Tiukat farkut voivat aiheuttaa ruman ongelman – lääkäri kertoo, miten hoidat peppufinnit

Miten löytää istuvat farkut? Videolla vinkit farkkuostoksille.

Finnejä ei ilmesty vain kasvoihin ja selkään. Näppylöitä voi löytää myös takapuolesta.

Takapuoleen puhjenneet näppylät eivät ole sama asia kuin kasvoista ja selästä löytyvä akne. Kasvoihin ja selkään ilmestyvät finnit ovat useimmiten seurausta hormonaalisista syistä, kun taas takapuolen näppylöissä on tavallisesti kyse karvatuppitulehduksesta.

Karvatuppitulehdus eli follikuliitti muistuttaa aknetauteja, mutta sitä voi esiintyä kaikkialla, missä on ihokarvoja, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan. Diabetes, ihon rikkoutuminen esimerkiksi ihokarvoja ajellessa, hiertyminen, hikoilu ja hautuminen voivat altistaa karvatuppitulehdukselle.

Jälkimmäisiin syihin voi vaikuttaa asuvalinnoillaan. The Sun kertoo, että liian tiukat housut voivat olla syy kiusallisille peppufinneille.

Tiukkojen farkkujen on huomattu voivan aiheuttaa myös selkäongelmia ja vaurioittaa reiden ihohermoja sekä altistavan hiivatulehdukselle ja bakteerivaginoosille.

Vältä kiusalliset peppufinnit

Sivuston haastattelema ihotautilääkäri Gabriel Serrona kertoo, että tiukkojen farkkujen hengittämättömät materiaalit, kuten elastaani ja polyesteri, vangitsevat hien ja bakteerit ihoa vasten. Tämä mahdollistaa niiden pääsyn ihohuokosiin, minkä seurauksena takapuoleen saattaa nousta finnin kaltaisia näppylöitä.

Sileitä pakaroita toivovan onkin hyvä vaihtaa housunsa väljempiin etenkin lämpiminä kesäpäivinä, jolloin hiki virtaa. Hikiset treenitrikoot puolestaan kannattaa riisua pian treenin jälkeen ja mennä suihkuun puhdistamaan iho.

Myös paksut ihokarvat, runsas paksujen ihorasvojen käyttö sekä jatkuva istuminen voivat edesauttaa näppylöiden kehittymistä, Serrona sanoo.

Näin hoidat näppylät

Jos näppylöitä on jo päässyt syntymään, voi niitä hoitaa kotikonstein.

1. Älä purista

Näppylöiden puristaminen on harvoin hyvä idea. Näin on myös takapuoleen ilmestyneiden näppylöiden kohdalla. Puristaminen voi johtaa tulehdukseen ja pahentaa ongelmaa.

2. Kosteuta

Ihonsa kunnosta kannattaa pitää huolta kosteuttamalla sitä säännöllisesti vartalorasvalla, jolloin hipiä ei pääse kuivumaan ja rikkoutumaan. Paksuimmat voiteet kuitenkin tulisi jättää levittämättä, sillä ne voivat tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa näppylöitä.

3. Kuori viisaasti

Kuolleen ihosolukon poistaminen kuorinnalla ehkäisee finnien syntymistä, mutta liian usein kuorivia tuotteita ei tule käyttää. Kuorinta nimittäin vie ihosta luonnollisia öljyjä ja voi vahingoittaa ja raapia ihoa. Liika kuoriminen voikin lisätä ihon ärsytystä ja tulehtumisriskiä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja