Tätä et tiennyt! Näin usein sinun pitäisi pestä jumppahoususi ja farkkusi

Tiedätkö, kuinka usein vaatteet tulisi pestä, jotta ne pysyisivät puhtaana ja hyvässä kunnossa? Kaikkiin vaatekappaleisiin eivät nimittäin päde samat säännöt. 

Useimmat meistä haluavat pitää vaatteensa puhtaina, eikä pyykkivuorelle aina tunnu näkyvän loppua. Vaikka pyykinpesun määrä voi tuntua loputtomalta, tutkimukset osoittavat, että aktiivinen pesu ei vielä riitä torjumaan bakteerien määrää kodeissamme.

Muun muassa sukkahousut ja yöpaita ovat tutkimuksen mukaan kohteita, jotka keräävät helposti bakteereita ja mikrobeja. Näiden usein pesua vaativien kohteiden lisäksi vaatekaapista löytyy kuitenkin yksi vaatekappale, jota ei ehkä kannatakaan pestä niin usein kuin olet ehkä luullut.

Kysymys kuuluukin, kuinka usein mitäkin vaatetta tulisi oikein pestä?

Jumppatrikoot

Joka toinen päivä.

Huonoja uutisia sinulle, joka ajattelet, että voit käyttää treenihousuja vielä muutaman kerran ennen pesua. Asiantuntijoiden mukaan kaksi käyttökertaa on ehdoton maksimimäärä näille ihon myötäisille housuille.

Ihon rasva ja harjoituksen aikana kehittynyt hiki ovat täydellinen kasvualusta bakteereille. Tämä tarkoittaa sitä, että useamman kerran päällä olleet treenihousut voivat aiheuttaa ihottumaa ja sieni-infektioita.

Farkut

Puolen vuoden välein.

Farkkujen pesu ainoastaan puolen vuoden välein voi kuulostaa mahdottomalta ajatukselta, mutta harvakseltaan tehty pesu pitää housusi paremmassa kunnossa kuin alituinen pesu.

Farkut säilyttävät paremmin muotonsa ja värinsä silloin, kun niitä ei pese liian usein eikä liian kuumassa vedessä. Jos housusi kaipaavat raikastusta, laita ne pesun sijaan mieluummin hetkeksi pakastimeen tai raikkaaseen ulkoilmaan.  

Sukkahousut

Joka käyttökerran jälkeen.

Oletko koskaan käyttänyt samoja sukkahousuja kahta päivää putkeen? Aivan, mutta älä kuitenkaan tee niin enää koskaan uudestaan. Sukkahousut on valmistettu hengittämättömästä materiaalista, jonka vuoksi ne ovat ihanteellinen kasvualusta bakteereille.

Sukkahousujen jatkuva käyttö lisää myös virtsatieinfektioiden ja hiiva-infektioiden riskiä. Vaihda siis sukkahousut uusiin joka käyttökerran jälkeen. 

Yöpaita

Joka toisen käyttökerran jälkeen.

Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että monet meistä käyttävät samaa yöpukua jopa kaksi viikkoa tai tätäkin kauemmin putkeen.

Hikoilemme yön aikana enemmän kuin luulemmekaan, jolloin bakteerit alkavat helposti kasvaa. Yöpaidat keräävät itseensä myös joukon kuolleita ihosoluja. Pitääksesi kaiken tämän lian poissa, vaihda yöpukusi mieluiten joka toinen päivä, kuitenkin vähintään kerran viikossa. 

Mutta tulisiko mieleesi viikata sukat pesun jälkeen? Katso ohjeet videolta:

Lähde: Goodtoknow

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja