Viisi syytä aikuisiän akneen – näin hävität finnit kasvoiltasi

Aikuisiän akne on yhä yleisempää erityisesti naisilla. Aknen hoito riippuu siitä, mistä finnit alun perin johtuvat.

Vaikka kuinka toivoisi inhottavien finnien jääneen teini-iän vaivaksi, ei akne välttämättä katso ikää. Itse asiassa aikuisiän akne on lisääntynyt selvästi viime vuosina.

Aikuisiän akne on yleistynyt erityisesti naisten keskuudessa, esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn ja stressin lisääntymisen vuoksi. Aikuisiän akne voi jatkua yli nelikymppiseksi, ja siihen kuuluu monesti rauhallisempia ja ärhäkämpiä vaiheita.

Terveyssivusto Prevention kysyi ihotautilääkäreiltä syitä aikuisiän akneen ja juurisyihin perustuvia hoitokeinoja, joilla aikuisiän akne taklataan.

1. Hormonit

Hormonit vaikuttavat koko kehoon, myös ihoon. Akne johtuu lisääntyneestä talinerityksestä, jonka tausta on loppupeleissä hormonien vaikutuksessa talineritykseen. Moni nainen lieneekin huomannut finnien lisääntyvän kuukautisten, raskauden tai vaihdevuosien aikaan.

Hormonaalinen akne ilmestyy yleensä kasvojen alaosaan leuan, poskien ja suun ympäristöön. Jos apteekin reseptittömät ihonhoitotuotteet eivät tehoa finneihin, hormoneista johtuvaan akneen kannattaa hakea apua ihotautilääkärin vastaanotolta.

Yhdistelmäehkäisypillerit ovat yksi vaihtoehto hormonaalisen aknen selättämiseen.

2. Stressi

Stressi vaikuttaa koko elimistöön, ja hektisen viikon jälkeen moni lienee huomannut ei-toivotun vieraan kohonneen kasvoilleen. Yksi syy stressin aiheuttamiin finneihin liittyy hormoneihin. Stressi lisää talia tuottavien hormonien määrää, mikä johtaa ihohuokosten tukkeutumiseen ja finnien muodostumiseen.

Stressin aiheuttamaan akneen auttaa stressittömyys. Stressiä voi lievittää esimerkiksi liikunnalla ja meditoinnilla.

3. Ruokavalio

Paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, vähän punaista lihaa ja maitotuotteita sekä paljon kalaa, pähkinöitä ja muita pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio on ystävällinen koko keholle – myös iholle.

Sokerittomasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta ei tutkimustiedon valossa ole selkeää hyötyä aknen hoidossa. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien syöminen voi kuitenkin tuoda helpotusta akneen, sillä nopeat piikit insuliinitasoissa voivat aiheuttaa elimistöön tulehdustilaa ja lisätä ihon tuottaman talin määrää. Hitaasti sulavia hiilihydraatteja saa esimerkiksi kaurapuurosta, täysjyvästä sekä monista hedelmistä ja vihanneksista.

4. Meikki

Kasvoilla kukkiva aknen peittäminen on toki sallittua, mutta jotta finnit katoaisivat, tulisi ihon saada hengittää myös ilman meikkiä.

Meikki saattaa olla jopa syy sille, että finnejä ylipäätään on. Monissa ehosteissa on nimittäin ihohuokosia tukkivia öljyjä tai ihoa kuivattavaa alkoholia. Meikit kasvoilla nukkuminen saa monesti finnit kukoistakaan, kuten myös likaisten meikkisutien käyttö.

Meikkaamisesta johtuvia finnejä kannattaa lähteä hoitamaan ostamalla meikkejä, jotka ovat öljyttömiä eivätkä tuki ihohuokosia. Nestemäisiä meikkivoiteita parempia vaihtoehtoja ovat puuterimaiset meikkivoiteet, sillä ne sisältävät suurempia partikkeleita, jotka eivät tuki ihohuokosia niin helposti.

Meikkien huolellisesta pesusta tulee myös huolehtia, eikä meikit kasvoilla kannata mennä nukkumaan tai harrastamaan liikuntaa. Meikkisutien säännöllistä puunausta ei tule myöskään unohtaa, eikä niitä kannata lainata muille.

5. Kovat otteet ihonhoidossa

Aknen perushoitoon kuuluu päivittäinen pesu vedellä ja puhdistuaineella sekä kosteuttaminen kosteusvoiteella. Kasvot kannattaa pestä heti herättyään ja juuri ennen nukkumaanmenoa.

Öljyä sisältävät tuotteita kannattaa välttää, sillä ne voivat tukkia ihohuokosia ja lisätä finnejä.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin välttää kovia otteita: liiallista pesua, kuorintaa ja jytyjä pesuaineita. Kaikki ne voivat ärsyttää ihoa, vähentää ihon luontaista kosteutta ja lisätä näin ollen ihon rasvoittumista ja finnejä entisestään.

2:53
Videolla näytetään, millaisia vaurioita aurinko aiheuttaa iholle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja