Kutiseeko alapääsi toistuvasti? 10 tyypillistä syytä – näihin voit itse vaikuttaa

Gynekologi: Vaihdevuosioireisiin on vain yksi tehokas hoito 7:41
Videolla kerrotaan, miten menopaussin oireita hoidetaan tehokkaasti.

Esimerkiksi pukeutumisella, hygienialla ja tupakoinnilla on vaikutusta alapään terveyteen. Nainen voi hillitä genitaalialueiden kutinaa muuttamalla elintapojaan.

Alapään kutinan takaa voi löytyä monia syitä hiivatulehduksesta bakteerivaginoosiin ja valkojäkälään. Emättimen kutinan syy on tärkeä selvittää, mutta oiretta voi myös ennaltaehkäistä.

Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini kertoi, millaisilla tavoilla kutinan uusiutumisen riskiä voi pienentää.

1. Pikkuhousunsuojat

Pikkuhousunsuojia kannattaa käyttää vain todelliseen tarpeeseen, sillä ne hauduttavat alapäätä eivätkä anna sille tilaa hengittää. Suojia ei kannata käyttää ”varmuuden vuoksi” tai ”hygieniasyistä”, sillä turha pikkuhousunsuojien käyttö lisää emätintulehduksien riskiä.

2. Tiukat housut

Jalkoja nuolevat housut saattavat näyttää hyvältä, mutta alapään kannalta ne eivät ole paras mahdollinen vaihtoehto. Tiukat housut lukitsevat sisälleen kosteutta ja lämpöä, ja luovat näin otolliset olosuhteet bakteerien kasvamiselle ja altistavat hiivatulehdukselle ja bakteerivaginoosille.

3. Ruokavalio

Hiiva pitää sokerista. Soini kertookin huomanneensa vastaanottotyössä, että terveellinen, vähäsokerinen ruokavalio heijastuu myös emättimen terveyteen.

4. Ylipaino

Runsas ylipaino ja paksut reidet estävät alapäätä hengittämästä. Lisäksi kohonneet verensokerit lisäävät hiivatulehduksen puhkeamisen riskiä.

5. Hyvä hygienia

Alapäänsä hygieniasta tulee pitää hyvää huolta, mutta se ei tapahdu rankalla jynssäämisellä tai voimakkailla pesuaineilla.

– Silloin hyvät bakteerit vähenevät ja huonot lisääntyvät, Soini sanoo.

Alapää tulisi pestä säännöllisesti, muttei liian tiheästi, sekä vältellä saippuan käyttämistä ja veden suihkuttamista suoraan emättimeen.

6. Kosteutus

Mikäli iho tai limakalvot ovat taipuvaisia kuivumaan – esimerkiksi e-pillereiden tai vaihdevuosien ohittamisen seurauksena – kannattaa niitä kosteuttaa apteekin hajustamattomilla ja pH-neutraaleilla ihoöljyillä ja -voiteilla.

7. Karvojen ajelu

Häpykarvojen ajelu voi ärsyttää alapään herkkää ihoa, minkä lisäksi poisajetut karvat vähentävät emättimelle ystävällisen ilman kertymistä alueelle. Sheivauksessa käytetyt voiteet ja geelit voivat lisäksi ärsyttää ihoa aiheuttaen allergistyyppisen reaktion.

8. Tupakointi

Tupakoinnin yksi haittapuoli on sen vaikutus alapäähän. Naisilla tupakointi lisää emätintulehdusten, kuten bakteerivaginoosin, riskiä merkittäväksi.

9. Seksikumppanien määrä

Bakteerivaginoosi ei ole seksissä tarttuva sukupuolitauti, vaan emättimen bakteerikannan häiriö. Riski bakteerivaginoosiin kuitenkin lisääntyy useiden seksikumppanien myötä.

10. Säännölliset lääkärikäynnit

Säännöllinen käyminen gynekologisissa tarkastuksissa on tärkeää naisen kokonaisvaltaisen terveyden kannalta. Joskus kutinan takana voi olla valkojäkälä, joka lisää hoitamattomana ulkosynnyttimien syövän riskiä.

Lue myös:

    Uusimmat