9 asiaa, joita sinun ei koskaan pitäisi tehdä takapuolellesi

Jos haluat välttyä ikävältä kutinalta ja ärsytykseltä, kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin. Ne ovat askel kohti terveempää takapuolta.

Vaikka alapään ongelmista puhutaan harvoin kahvipöydässä, takapuolen terveys on erittäin tärkeä asia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Seuraavassa on lueteltu joukko asioita, joista sinun tulisi luopua välittömästi, jos haluat pitää takapuolesi mahdollisimman terveenä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

1. Käytät hajustettuja kosteuspyyhkeitä

Vaikka kosteuspyyhkeet ovatkin suosittuja hygieniatuotteita, niiden käyttämisestä ei ole varsinaista hyötyä terveydelle. Tilanne voi itse asiassa olla päinvastoin, varsinkin jos käytät pyyhkeiden hajustettuja versioita. Kosteuspyyhkeiden sisältämät aineet voivat ärsyttää takapuolesi herkkää ihoa ja aiheuttaa niin kutinaa, ärsytystä kuin punoitustakin. Jos haluat jatkaa kosteuspyyhkeiden käyttämistä, valitse hajusteettomia versioita.

2. Pyyhit takaa eteenpäin

Jokainen meistä on joskus kuullut tämän säännön, ja sitä kannattaakin todella noudattaa, jos haluat välttyä kivuliaalta virtsatieinfektiolta.

3. Jätät näppylät huomioimatta

Erilaiset näppylän takapuolen alueella ovat yleisiä, ja useimmiten täysin vaarattomia. Jos tarkkoja ollaan, takapuolen näppylät ovat kuitenkin eri asia kuin kasvoistasi tai selästäsi löytyvä akne. Jos pakaravaostasi löytyy näppylöitä, saatat kärsiä karvatuppitulehduksesta, jonka hoito vaatii säännöllistä vesipesua. Jos näppylät eivät ota parantuakseen, ne saattavat vaatia lääkehoitoa. 

4. Yrität kakata liian kovaa

Kyyneleet silmissä pöntöllä istuminen voi aiheuttaa kivuliaita ja ikäviä peräpukamia. Vessassa ei siis kannata käydä väkisin, vaan antaa mieluummin luonnon hoitaa homman ja istua pöntölle vain silloin, kun hätä on kovimmillaan.

5. Istut pöntöllä liian pitkään

Sinulla on riski saada peräpukamia myös silloin, jos jäät kykkimään pöntölle liian pitkäksi aikaa. Muista, että vessa on tarpeiden tekoa, ei lukemista varten.

6. Syöt epäterveellisesti

Ruokavalio ei itsessään vaikuta takapuoleesi, mutta sillä on suuri vaikutus siihen, mitä sieltä tulee ulos. Jos et syö riittävästi kuitupitoista ruokaa, vatsasi voi muuttua kivikovaksi. Yksipuolinen ja epäterveellinen ruokavalio voi puolestaan aiheuttaa takapuoltasi ärsyttävää ripulia. Muista siis syödä riittävästi kuitua, vitamiineja ja kasviksia pitääksesi vatsasi kunnossa.

7. Päästät stressin valloilleen

Psoriaasis on ikävä ihovaiva, joka voi levitä helposti myös takapuoleesi aiheuttaen kutinaa ja ärsytystä. Stressi on puolestaan asia, joka saa psoriaasiksen helposti kukkimaan. Jos siis kärsit psoriaasikselle tyypillisistä iho-oireista, pyri välttämään stressiä, joka saattaa levittää sen kaikkialle vartaloosi aina peppuvakoa myöten.

8. Sivuutat oireet

Kutina, verenvuoto ja kohoumat ovat tyypillisiä peräpukaman oireita, mutta ne voivat pahimmassa tapauksessa olla myös merkki syövästä. Jos kärsit tavallisuudesta poikkeavista oireista, kannattaa asiasta käydä juttelemassa lääkärin kanssa. Mitä aiemmin mahdollinen syöpä todetaan, sen parempi ennuste siitä paranemiselle on.

9. Häpeilet sitä

Tosiasia on, että takapuoli koostuu pääasiassa rasvasta, joten selluliitti ja erilaiset näppylät ja muhkurat ovat sillä alueella täysin luonnollisia. Älä siis sorru häpeilemään, vaan ole rohkeasti ylpeä siitä, mitä sinulla on.

Lähde: LittleThings

***

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja