Ihottumaa ja aknea – näin ehkäiset liikunnan aiheuttamat iho-ongelmat

Hiki, kireät urheiluvaatteet ja aktiivisessa käytössä olevat kuntosalilaitteet voivat aiheuttaa ikäviä oireita ihollesi. Näillä vinkeillä estät iho-ongelmien syntymisen. 

Liikunta tekee hyvää keholle, mutta se voi aiheuttaa myös aknea ja ihottumaa. Seuraavien vinkkien avulla vältyt tyypillisimmiltä iho-ongelmilta ja voit nauttia taas liikunnan tuomasta hyvästä olosta.

Kuntosalilaitteista leviävät infektiot

Lukuisat ihmiset käyttävät päivittäin samoja kuntoiluvälineitä, jolloin bakteerit ja basillit leviävät väistämättä kuntoilijasta toiseen aiheuttaen ikäviä tulehduksia.

Välty: Pyyhi kuntosalilaitteet sekä ennen että jälkeen käytön varmistaaksesi, että bakteerit eivät pääse leviämään. Pyri myös välttämään kasvojesi koskettamista treenin aikana, sillä kasvoille päätyessään bakteerit voivat aiheuttaa helposti aknea.

Lämpöihottuma – kuumien olosuhteiden vaiva

Lämpimässä ja kosteassa ilmassa kuntoilu voi johtaa hikikanavien tukkeutumiseen, mikä ilmenee lämpöihottumana. Lämpöihottuma oireilee pieninä punaisia pisteinä hankautumaherkillä alueilla.

Välty: Voit välttyä ihottumalta pitämällä pieniä taukoja liikunnasta varjoisissa ja ilmastoiduissa paikoissa. Käytä kuumassa ilmassa urheillessasi myös hengittäviä kankaita ja muista juoda riittävästi nestettä.

Kireiden urheiluvaatteiden aiheuttama akne

Hiki ja kireät urheiluvaatteet luovat lämpimän ja kostean ympäristön, mikä on erinomainen kasvualusta bakteereille. Tämä johtaa puolestaan ihon ärtymiseen ja voi synnyttää aknea.

Välty: Paras tapa välttyä aknelta on käydä suihkussa välittömästi treenin jälkeen. Jos suihkumahdollisuutta ei ole, vaihda kuitenkin hikiset urheiluvaatteet puhtaisiin. Jos iho-ongelmat vaivaavat jatkuvasti, kokeile vaihtaa kireät treenivaatteesi hieman löysempiin ja hengittävimpiin vaihtoehtoihin.

Vaatteiden ja ihon aiheuttamat hankaumat

Hankaumat aiheuttavat ihoon polttavia ja punaisia laikkuja, joiden paraneminen voi viedä aikaa. Hankaumia voi syntyä ihokontaktista muun muassa reisiin, mutta tyypillisimpiä aiheuttajia ovat vaatteet.

Välty: Jos ihosi on herkkä, pyri käyttämään saumattomia ja vähän kitkaa aiheuttavia urheiluvaatteita. Vältä rikkinäisten tai paksusaumaisten vaatteiden käyttöä hankausten estämiseksi. Hankaumia voi estää levittämällä hankauma-alttiille alueille talkkia, joka imee liian kosteuden itseensä ja estää näin ollen hankaumien syntymisen.

Suihkutiloissa leviävä jalkasieni

Kutinaa ja punotusta aiheuttava jalkasieni tarttuu helposti julkisissa paikoissa, joissa kävellään paljain jaloin, esimerkiksi kuntosalin suihkutiloissa. Myös ikävä papilloomaviruksen aiheuttama jalkapohjan syylä voi päätyä jalkaasi julkisista suihkutiloista.

Välty: Paras tapa suojata jalat on käyttää suihkukenkiä ja pitää ne jalassa myös pukuhuoneessa. Muista kuitenkin desinfioida kengät säännöllisesti infektioiden välttämäiseksi. Jos jalkapohjan oireita kuitenkin ilmenee, suuntaa hakemaan apua apteekista.

Video: Muistathan liikkua myös työpisteelläsi? Videon vinkkien avulla liikut huomaamattasi myös työaikana. 

Työpistejumpalla keskivartalo kuosiin tehokkaasti – muutamassa minuutissa! 0:49

Lähde: Womenshealthmag 

Lue myös:

    Uusimmat