Munkit, rosetit ja tippaleivät kuuluvat vappuun! Tässä ohjeessa tippaleivät on tehty simaan, eli resepti on maidoton. Tippaleipätaikina on helppo tehdä, mutta rasvassa paistamisen kanssa vaaditaan tarkkuutta! Samalla kun rasvaa kuumentaa, voi paistaa tippaleipien lisäksi muitakin vappuherkkuja!
Tippaleivät
n. 10 kpl riippuen koosta, maidottomia
- 4 munaa
- 2 rkl sokeria
- 2 dl simaa
- 4 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- ½-1 tl suolaa
- Paistamiseen: 1 plo ruokaöljyä (n. 1 litra)
- Pinnalle: vaniljasokerilla maustettua tomusokeria
Sekoita munat ja sokeri. Lisää sima sekä jauhot, johon leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi, sen kuuluu olla paksua, mutta pursotettavaa. Kuumenna rasva padassa, ole varovainen. Voit kokeilla rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Sen tulee ruskistua kauniisti, mutta ei palaa.
Upota rasvaan 2-3 tippaleipämuottia tai säilyketölkkejä (joista kansi ja pohja on poistettu) tai käytä isoja metallisia keittokauhoja muotteina. Kaada taikina muovipussiin ja leikkaa sen kärki poikki niin, että syntyy n. 2 mm:n reikä. Puserra pussista rasvassa oleviin muotteihin taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin, melko harvakseltaan ja hitaasti. Muotin /tölkin /kauhan reunat estävät taikinan leviämisen. Paista vaaleanruskeiksi molemmin puolin.
