Timo Sarpaneva -kokoelma esillä Taideteollisuusmuseossa

Timo Sarpanevan suunnittelemat esineet ovat näkyvä osa suomalaisten juhlaa ja arkea. Vuonna 1926 syntynyt muotoilija ja kuvanveistäjä on pitkän uransa aikana saavuttanut kansainvälistä tunnustusta ja hän on arvostettu suomalaisen designin voimahahmo.

Taideteollisuusmuseo vastaanotti vuonna 1995 merkittävän Timo Sarpaneva -kokoelman, johon kuuluu nelisensataa esinettä. Se antaa kattavan läpileikkauksen hänen tuotannostaan ja esittelee suomalaisen muotoilun linjauksia viidenkymmenen vuoden ajalta. Lasin ohella monitaiturin materiaaleja ovat puu, metalli, tekstiili ja posliini.

Taideteollisuusmuseo esittelee kokoelman nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa. Näyttely on avoinna syyskuun alkuun. Mukana on myös muutamia esineitä Helsingin kaupungin Timo Sarpaneva -kokoelmasta.

Näyttelyn aikajanan varhaisin esimerkki on vuodelta 1950. Hiidenhelmi ja -nyrkki, kajakki, lansetti, nukkuvat linnut ja lintupullot sekä i-lasit ja -värilautaset ovat keräilijöiden toivelistalla. Nämä Sarpaneva suunnitteli Iittalan lasitehtaalle 1950-luvulla.

Rosenlewin 1960-luvun rautapadat ja -pannut kuuluvat tänä päivänäkin keittiön vakioesineistöön, samoin kuin Opan teräsvadit ja kannut.

Tuttuja ovat niin Finlandia-maljakot, arkipelago-veistokset kuin Claritas- ja Marcel -sarjat. Oman tilansa saavat myös Rosenthalille suunnitellut posliini- ja keramiikka-astiat.

(MTV3-STT, Designor)

Huom. Taideteollisuusmuseo muuttaa nimensä syyskuun alusta Designmuseoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja