"Ovia rynkyttämällä narut antoivat periksi" – Näin tapahtumat etenivät palavan Rautjärven kirkon sisällä

"Oville oli viritetty narut"– paikalla ollut entinen kirkkoherra kuvailee tapahtumia tulipalon syttyessä 3:32
Näin entinen kirkkoherra kuvailee tapahtumia kirkon sisällä: "Kesken saarnan pappi sanoi, että kirkko palaa"

Rautjärven entinen kirkko on lohduton näky. Kivijalkaan palaneesta kirkosta on jäljellä enää savupiippu savuavien raunioiden ja palavien kekäleiden keskellä.

Joulupäivänaamun perinteinen jumalanpalvelus keskeytyi dramaattisesti, kun Rautjärven kirkossa syttyi tulipalo. Yksi kirkossa olleista noin 30 ihmisestä oli seurakunnan entinen kirkkoherra Kari Luumi.

– Olimme vaimon kanssa perinteisessä joulujumalanpalveluksessa, kun pappi kesken saarnan sanoi, että kirkko palaa ja kaikki sivuovista ulos, Luumi kertoo MTV Uutisille.  

Luumi kertoo, että hän näki savua tulevan pääovien raosta sisään.  

– Onneksi kirkossa oli vain noin 30 ihmistä, eikä mitään paniikkia syntynyt. Rauhallisesti siirryttiin kirkkosalista pihalle. Ulkona huomasimme, että torni on jo pahasti tulessa, eikä enää mahda mitään.

Paloautojen saapumisessa kesti noin 15-20 minuuttia. Tuossa ajassa torni oli syttynyt täysin tuleen ja palo levinnyt kirkkosalin puolelle.

– Palokunnalle ei jäänyt oikein muuta tehtävää kuin lähirakennusten suojaaminen tulelta.

Luumille palanut Rautjärven kirkko on tullut vuosien mittaan todella tutuksi. Hän kertoo katselleensa kirkkoa kotitalonsa ikkunasta yli 70 vuotta ja palvelleensa 30 vuotta kirkkoa pappina.

– Voitte kuvitella, että suru on suuri. Ehkä sen tajuaa vähän myöhemmin, mitä tämä kaikki merkitsee, kun paniikki menee ohi.

Entinen kirkkoherra: Kahden oven edessä oli narut estämässä ulospääsy

Oloaan entinen kirkkoherra kuvailee kuin puulla päähän lyödyksi.

– Sitä jäin miettimään, että olisiko kirkosta voinut pelastaa jotain. Pappi ja seurakuntamestari toimivat hienosti, ja huolehtivat siitä, että kaikki ihmiset pääsivät turvallisesti ulos. Mitään muuta ei saatu pelastetuksi kuin kaksi virsikirjaa, jotka olivat meidän käsissämme.

Luumi mainitsee, että kirkon kaksi ovea oli suljettu naruilla poispääsyn estämiseksi. Narut oli viritelty sakariston ovelle sekä ovelle, jossa on invaluiska.

– Ovia rynkyttämällä narut antoivat periksi ja ihmiset pääsivät ulos. Me tulimme vaimon kanssa ulos toiselta puolelta, eikä siellä ollut naruja.

Pelastuslaitos vahvistaa, että kirkon luona oli jonkinlaisia naruja.

– Siellä oli jotain köysiä kyllä havaittavissa, mutta mikä niiden tarkoitus on ollut, siihen en osaa ottaa kantaa, kertoo palomestari Petri Pätilä MTV Uutisille.

Pätilän mukaan palon syttymiskohta on tiedossa, mutta syystä hän ei tässä vaiheessa osaa sanoa eteenpäin.

Juttua päivitetty kello 15.42: Lisätty palomestarin kommentit.

Rautjärven kirkon paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä – poliisi kommentoi 3:10
Poliisi kommentoi Rautjärven kirkon paloa – näin se todennäköisesti sai alkunsa

Lue myös:

    Uusimmat