Timo Jutilan tavaramerkki puhuttelee nyky-Leijonia – "Se on jäädytetty, ei sitä kukaan muu saa tehdä"

Torstaina Tampereella juhlistetaan vuoden 1995 MM-kultajoukkueen kapteenia Timo Jutilaa, jonka maajoukkuepaita jäädytetään ja nostetaan kattoon. Miten nykyiset Leijona-pelaajat muistavat Jutilan? Esille nousee erityisesti yksi ikoninen hetki.

Osa Leijonien nykyisistä pelaajista ei ollut vielä syntynyt, kun Jutila oli voittamassa Suomen kautta aikojen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta. Oli sitten syntynyt tai ei, käytännössä jokaisen muisteluissa esille nousee yksi hetki ja tilanne MM-finaalista.

– Kyllähän se on se vuoden 1995 tuplamäntä. Onhan se sellainen, mikä on jäänyt mieleen, Leijonien kolossipuolustaja Jani Hakanpää heittää persoonallisen kuvailun kera MTV Sportille.

– Kyllä se on se Jutipumppu, TPS-sentteri Oula Palve täräyttää nopeasti.

– Onhan siellä näitä toteamuksia. ”Ny rillataan” ja niin edelleen. Mutta kyllä se on se kuti yläpesään ja jutipumppu, Sveitsissä pelaava hyökkääjä Toni Rajala nyökyttelee muistelun yhteydessä.

Ikoniseen asemaan noussut tuuletus nähtiin, kun Jutila siirsi Suomen 4-0-johtoon finaalissa Ruotsia vastaan. Tilanteessa kiekko lipui Ville Peltoselta siniviivalla päivystäneelle Jutilalle, joka ampui jäätävällä lonkkalämärillä kiekon yläkulmaan.

Tämän jälkeen Jutila lähti luistelemaan kohti Suomen aluetta, tehden klassikoksi muodostuneen pumppaustuuletuksen.

Jutipumpulla on suoranainen tavaramerkkiasema.

– Ei siihen kannata koskea. Jos sen tekee, niin siinä täytyy olla treenikertoja takana. Ei ihan viitsi kylmiltään heittää ensimmäisessä maajoukkuepelissä, jos tekee maalin, torstaina ensimmäistä kertaa Leijonissa viilettävä Anrei Hakulinen naurahtaa.

– Joo, ei tuollaisiin legendaarisiin juttuihin kannata lähteä. Pidetään ne sivussa ja annetaan niiden elää omaa elämää, Hakanpää allekirjoittaa saman näkemyksen.

– Jutipumppu on jäädytetty – ei sitä kukaan muu saa tehdä, Rajala linjaa jämäkästi, virneen kera.

Lue myös:

    Uusimmat