Mainos

Time-lehti listasi maailmanhistorian rikkaimmat ihmiset

Listauksessa otettiin huomioon henkilön ajankohta ja rahan tai omaisuuden arvo verrattuna nykypäivään.

Maailman kaikkien aikojen rikkain mies oli lehden mukaan Timbuktun kuningas Mansa Musa. Mansa Musan (1280–1337) valtava omaisuus pohjautui kultaan. Hänen elinaikanaan hänen valtakuntansa oli maailman suurin kullantuottaja ja kullan kysyntä oli huipussaan.

Musan kerrotaan tehneen 1300-luvulla pyhiinvaellusmatka Mekkaan, jossa hänen kerrottiin jakaneen niin runsaasti almuja, että kullan arvo Egyptissä romahti.

– Hän oli rikkain ihminen, joka on ikinä elänyt. Kuvittele maailman kaikki mahdollinen kulta mitä kellään voi olla ja tuplaa se. Sellaisesta omaisuudesta oli kyse, kertoo Michiganin yliopiston apulaisprofessori Rudolph Ware.

Toiseksi rikkaimmaksi listalla yltää Rooman keisari Augustus. Hän ei ollut ainoastaan mahtavan valtakunnan keisari, joka tuotti 25–30 -prosenttia sen aikaisen maailman taloudesta. Hänen henkilökohtainen omaisuutensa oli lähes yksi viidesosa valtakunnan varallisuudesta. Hänen varallisuudestaan on tehty arvioita ja nykyrahassa kyse olisi 4 600 miljardia dollaria

– Hän omisti hetken aikaa henkilökohtaisesti koko Egyptin, Stanfordin historian professori Ian Morris toteaa.

Listalla hallitsijoita ja liikemiehiä

Kiiinan Kesari Shenzong (1048-1085) yltää listalla kolmanneksi, Intian hallitsija Akbar Suuri (1542-1605) neljänneksi, neuvostojohtaja Josif Stalin (1878-1953) viidenneksi ja liikemies Andrew Carnegie (1835-1919) kuudenneksi.

Seitsemättä sijaa pitää myös amerikkalainen liikemies, John D. Rockefeller (1839-1937). Hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu noin 341 miljardia dollaria nykyrahassa.

Kahdeksatta sijaa pitää englantilainen lordi Alan Rufus, Vilhelm Valloittajan veljenpoika. Hänen omaisuutensa oli suurimmillaan 11 000 puntaa sen ajan rahassa, joka nykyaikana vastaisi noin 194 miljardia dollaria.

It-miljonääri kaukana perässä

Yhdeksättä sijaa listauksessa pitää it-miljonääri Bill Gates, joka on ainoa listalla oleva henkilö, joka on vielä elossa. Hän on tällä hetkellä maailman rikkain mies. Gatesin omaisuuden arvoksi on arvioitu noin 78,9 miljardia dollaria.

Listan viimeiseltä sijalta löytyy mongolivalloittaja Tsingis Khan. Hänen omaisuutensa ei kuitenkaan koostunut rahasta tai kullasta, vaan maa-alueista. Tsingis Khan hallitsi aikanaan maailman suurinta valtakuntaa, joka ulottui aina Kiinasta Eurooppaan asti.

Historian rikkaimpiin verrattuna esimerkiksi Bill Gatesin omaisuus jää siis reilusti pienemmäksi kuin kilpailijoiden. Vastaavasti Gatesin omaisuuskin on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin Suomen valtion vuosibudjetti, joka on noin 50 miljardia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.