Tilastotietoa aivoverenkiertohäiriöistä

Aivoverenkiertohäiriöt on syytä ottaa vakavasti. Sairastuneita on Suomessa paljon, ja riski kasvaa huomattavasti iän myötä.

- Aivoverenkiertohäiriön sairastaneita on Suomessa vähintään 50 000. Vuonna 2006 aivohalvaukseen sairastui noin 18 500 yli 25-vuotiasta suomalaista ja menehtyi 4500 henkilöä.

- Aivohalvaus on yleisin aikuisiällä vammaisuutta aiheuttava sairaus Suomessa.

- Aivoverenkiertohäiriöistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja, 15 prosenttia aivoverenvuotoja ja 10 prosenttia lukinkalvonalaisia verenvuotoja.

- Riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön suurenee jyrkästi iän myötä. Yli 75-vuotiailla riski on satakertainen 25–34-vuotiaisiin verrattuna. Silti joka kolmas sairastunut on alle 65-vuotias.

- Potilaista 60 prosenttia on elossa vuoden kuluttua sairastumisesta. Joka toinen tulee itsenäisesti toimeen arkielämässä.

- Aivoinfarktin ja aivoverenvuodon tärkein riskitekijä on kohonnut verenpaine.

- Tupakointi lisää riskiä sairastua aivoinfarktiin ja lukinkalvonalaiseen verenvuotoon. Riski riippuu tupakoinnin määrästä. Tumppaaminen kannattaa, sillä aivoinfarktiin sairastumisen riski palaa viidessä vuodessa tupakoimattomien tasolle.

- Aivoverenvuodon ja subaraknoidaalivuodon riski suurenee suorassa suhteessa alkoholinkäytön määrään.

- Kohtuullinenkin fyysinen rasitus vähentää aivoverenkiertohäiriöön sairastumisen vaaraa sekä miesten että naisten kohdalla.

Lähde: www.terveyskirjasto.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja