Tietokoneen tuijotus voi "jumittaa" silmät – näin pidät huolta näöstäsi työpäivän aikana

Näkemisen aamu - työnteko ja näkö 9:59

Huomenta Suomen Näkemisen aamu -osiossa keskusteltiin maanantaina siitä, mitä näköön liittyviä asioita toimistotyöntekijän kannattaa muistaa. 

Työskentelyasento vaikuttaa myös silmiin ja näkemiseen. Yllä olevalla videolla työfysioterapeutti Piia Hammaren-Luoso kertoo, mitkä asiat jokaisen kannattaisi ottaa huomioon ennen kuin lysähtää konttorituoliin.

Nykyisin moni tekee töitä tietokoneen ruutua tuijottaen. Optikko Henna Agbonogievan mukaan tästä koituu paljon työtä silmän "sisäiselle linssille" eli mykiölle, joka säätelee näkemistä eri etäisyyksille. 

– Mykiö voi jämähtää lähietäisyydelle, kun koko päivä katsotaan näyttöpäätettä. Yhtäkkiä näkeekin kaiken vähän sumeasti, optikko kuvailee.

Etäisyys rasittaa silmää eniten ja aiheuttaa eniten oireita. Voi tulla päänsärkyä, kauas voi olla vaikea nähdä ja työasentokin saattaa kärsiä.

Tietokoneen tuijotus "jumittaa" silmän

Jos tietokoneella nököttää pitkään, silmän lihakset saattavat jäädä jumiin. Tämä ei Agbonogievan mukaan ole vaarallista, mutta epämiellyttävältä se saattaa tuntua.

– Perinteinen oire on, että kun lähdin aamulla töihin, näin bussin numeron kaukaa, mutta illalla kun lähdin töistä, en enää nähnytkään bussin numeroa, kun bussi oli ihan siinä lähellä, Agbonogieva kuvailee.

Silmälle kannattaa antaa lepoa työpäivän aikana. Agbonogieva suositteleekin suuntaamaan katseen kerran tunnissa tietokoneen ruudulta jonnekin kauas, vaikka ulos ikkunasta. Silloin silmä lepää ja silmän lihakset rentoutuvat.

Haastattelussa Agbonogieva kertoo myös, milloin kannattaa hankkia työlasit, ja mitä silmien kuivumiselle voi tehdä. Katso ylää oleva video.

Lue myös:

    Uusimmat