Tietokirjailija: Läheisriippuvuudessa ja narsismissa on paljon samaa

Läheisriippuvainen ei pysty vetämään rajoja itsensä ja muiden välille. – Läheisriippuvalla on taustalla tarve hallita muita, sillä hän pohjimmiltaan palvelee muita omista itsekkäistä tarpeistaan. Läheisriippuvainen loukkaantuu, jos toiset eivät tarvitsekaan häntä, selittää tietokirjailija ja teologian tohtori Ben Malinen.

Jos läheisriippuvuuden tunnusmerkkejä lähtee tutkimaan netissä, törmää pian lauseeseen "läheisriippuvainen ahdistuu toisten tunteista". Läheisriippuvainen ei pysty vetämään rajoja itsensä ja muiden välille, selittää tietokirjailija ja teologian tohtori Ben Malinen.

Kun rajoja ei löydy, empatia ei ole enää normaalia: läheisriippuvainen ahdistuu toisen ongelmista ja tunteista.

– Läheisriippuvainen ei ole lapsuudessaan pystynyt eriytymään, vaan hän on saattanut olla vanhempana omalle vanhemmalleen. Hän ei ole saanut tukea omille vaikeille tunteilleen, vaan on sen sijaan joutunut kantamaan vastuun toisten, usein omien vanhempien, vaikeista tunteista. Läheisriippuvaisella omat tunteet ovat tukahdutettuja, ja silloin toisten tunteet, kuten ahdistuneisuus, nostavat hänen oman, torjutun ahdistuneisuutensa esiin, Malinen selvittää.

Läheisriippuvasta piirtyvä kuva on surumielinen. Mutta hetkinen: toisessa lähteessä läheisriippuvuudesta kärsivää kuvataankin sanoilla "kontrolloiva, vakava, hallitseva ja aina järkevä". Kuulostaa medioissa paljon kohutulta narsismilta.

– Läheisriippuvuudessa ja narsismissa on paljon samaa. Oikeastaan läheisriippuva haluaa samalla tavalla toisten huomiota ja ihailua, mutta se tapahtuu eri tavalla. Kun narsisti usein odottaa muiden ihailua ja huomiota ja näyttää myös halunsa, läheisriippuvainen saa toisten ihailun ja huomion palvelemalla heitä, olemalla heitä varten ja olemalla heidän kanssaan samaa mieltä, Malinen selittää.

– Läheisriippuvalla on taustalla tarve hallita muita, sillä hän pohjimmiltaan palvelee muita omista itsekkäistä tarpeistaan. Läheisriippuvainen loukkaantuu, jos toiset eivät tarvitsekaan häntä tai eivät suostu ottamaan vastaan hänen neuvojaan ja apuaan. Läheisriippuvuus on ikään kuin sisäänpäin kääntynyt, peitetty narsismi.

"Läheisriippuvuus antaa luvan olla olemassa"

Läheisriippuva voi tuntea ahdistuneisuutta ja vihamielisyyttä niitä kohtaan, jotka eivät suostu ottamaan hänen apuaan vastaan. Läheisriippuvuus on läheisriippuvalle se elämän sisältö.

– Läheisriippuvuus antaa luvan olla olemassa, ja itsetunnon pohjan. Jos läheisriippuvaiselta kiellettäisiin läheisriippuvainen käyttäytyminen, hänen elämänsä romahtaisi ja elämän tarkoitus katoaisi. Tässä yksi syy siihen, miksi yleisesti ajatellaan, ettei läheisriippuvainen pysty elämään yksin, vaan suhteen katkettua hän hyppää heti uuteen suhteeseen, Malinen kuvaa.

Läheisriippuvainen tarvitsee ympärilleen ihmisen, joka jatkuvasti tarvitsee häntä. Yksi ”hyvä” vaihtoehto on alkoholisti.

– Häntä läheisriippuvainen saa hoivata ja pohjimmiltaan myös hallita. Läheisriippuva kääntää usein riippuvuutensa sinänsä hyvään suuntaan, sillä hän voi löytää auttamiseen liittyvän työn tai hyväntekeväisyysteen liittyvän tehtävän, jossa hän saa rakentavalla tavalla hyödyntää läheisriippuvuutensa. Ongelma on kuitenkin siinä, että näin tehdessään hän kieltää osan itsestään, väsyy ja uupuu.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat