Tiesitkö – tästä syystä pussilakanoita käytetään Suomessa

Tyylivarkaat-ohjelmassa vierailtiin Finlaysonin liikkeessä ja tutustuttiin samalla hieman lakanoiden historiaan. Miten peti pedattiin ennen pussilakanoita?

Tyylivarkaiden Noora Shingler vieraili viime jaksossa Finlaysonin liikkeessä, josta hän löysi uudet petivaatteet Emilian huoneeseen.

Pussilakanat saapuivat Suomeen 60-luvulla, ennen sitä meilläkin nukuttiin kuten ulkomailla – vain lakanan ja peiton turvin.

– Monet tekivät 50-luvulla kuten minun isoäitini, joka ompeli kaksi lakanaa yhteen, jolloin niistä tuli pussilakana. Minullai eno, joka kieriskeli niin paljon unissaan, että hänet piti saada pussin sisään nukkumaan. Aluksi moni nukkuikin pussilakanan sisällä, ennen kuin hoksattiin että se on tosiasiassa peiton paikka, Noora kertoo ohjelmassa.

Nooran isoäidin lakanat löytyvät edelleen kauniisti viikattuina kaapista.

Finlayson painoi ensimmäisen pussilakanansa vuonna 1964. Yleiseen käyttöön ne tulivat 60-luvun lopulla helppouden vuoksi: Aikaisemmin petivaatteita pestäessä oli puhdistettava koko peitto, nyt voitiin vain vaihtaa pussilakana, joka helpotti sänkyvaatteiden huoltoa.

– Kannattaa muistaa, että eri maissa on eri kokoiset pussilakanat ja peitot. Siksi ulkomailta petivaatteita ostettaessa on aina tarkistettava koko, Noora muistuttaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja