Tiesitkö tämän teestä?

Tee lienee kaikille tuttu juoma, josta kuitenkin paljastuu tarkemmin perehdyttäessä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Teen Ystävät ry:n puheenjohtaja Pirkko Arstila listasi muutamia tietämisen arvoisia teefaktoja.

- Teelaatuja on yhteensä kuusi: musta tee, valkoinen tee, keltainen tee, vihreä tee, oolong-tee ja puer-tee. Musta tee on käsitellyintä. Se on läpeensä hapetettua eikä siinä ole C-vitamiinia. Valkoista tee on puolestaan vähiten käsiteltyä.

- Olong-tee on vihreän ja mustan teen välimuoto. Se voi olla melko vähän käsiteltyä, jolloin se muistuttaa vihreää teetä, tai se voi muistuttaa lähes mustaa teetä. Olongin makuskaala onkin valtava. Sen tunnusmerkki on yleensä tuoksu ja pehmeä maku.

- Musta tee on kertakäyttöistä. Muita teelaatuja voi uuttaa useampaan kertaan; jopa neljästi, riippuen teen ja lehtien laadusta. Juoman maku on joka kerta erilainen.

- Teen lämpötila on parhaimmillaan, kun teekuppi ei polta käsiä. Jos tee on liian kuumaa, et maista mitään. Laadukkaan teen tuntee siitä, että se on huoneenlämpöisenä hyvää.

- Korkealaatuisen teen kanssa ei välttämättä tarvitse tarjoilla mitään. Vähän hapetettuihin "vaaleisiin" teelatuihin ei lisäillä sokeria, maidosta puhumattakaan. Sen sijaan brittien kello viiden teehen kuuluu sekä suolaisia että makeita suupaloja, ja teehen lisätään sokeria, maitoa ja sitruunaa.

- Aasian maissa vihreä tee on yleinen ruokajuoma. Se sopii maultaan yhteen erityisen hyvin sushin kanssa.

- Juuri nyt maailmalla on trendinä kolmen yhdistelmä: vihreä tee, tumma suklaa ja samppanja.

Kuva: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja