Tiesitkö tämän: Auton rekisterinumero paljastaa meistä yllättäviä asioita

Ohittiko joku sinut huolimattomasti liikenteessä vai oliko ohi ajava mies niin hyvännäköinen, että haluat saada hänestä lisää tietoa? Auton rekisterinumero paljastaa meistä yllättäviä asioita.

Auton rekisterinumerotietoja tarvitaan monesta syystä: joku on toiminut huolimattomasti liikenteessä, tarvitset tietoja ajoneuvosta, jonka olet ajatellut ostaa tai haluat muuten vain ottaa selville, kuka juuri hurahti ohi upealla Ferrarilla.

Tiedot voi selvittää maksua vastaan internetissä, soittamalla tai tekstiviestillä. Eri palveluntarjoajat pohjaavat tietonsa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajoneuvorekisteriin, josta saa tietoja sekä ajoneuvon historiasta että nykytiedoista. Kyselyt tehdään ajoneuvon rekisteritunnuksen tai valmistenumeron perusteella.

Osoitetiedot helposti selville

Palvelun kautta saa muun muassa selville, koska auto on rekisteröity, mikä auton katsastus- ja vakuutushistoria on, mitkä ovat auton yksityiskohtaiset tiedot ja ketkä kaikki auton ovat aiemmin omistaneet. Palvelu paljastaa jopa sen, missä auton nykyinen omistaja asuu.

Omistajan puhelinnumero on usein helppo selvittää numerotiedustelun kautta, mikäli numero ei ole salainen. Ongelmia voi syntyä, jos ei halua tuntemattomilta ihmisiltä vihaisia yhteydenottoja tai uteluita siitä, missä kalliin auton omistaja asuu. Ajatus siitä, että hämäräperäiset tyypit selvittävät asuinpaikkasi, voi tuntua etenkin naisista epämiellyttävältä.

Turvakielto estää nimi- ja osoitetietojen luovuttamisen

Trafiin voi tehdä osoitteenluovutuskiellon, jolloin omia osoitetietoja ei saa luovuttaa ulkopuoliselle. Palvelu ei kuitenkaan poista auton omistajan nimitietoja rekisteristä. Trafiin osoitetulla vapaalla anomuksella voit sitä vastoin anoa erillistä turvakieltoa, joka estää nimi- ja osoitetietojen luovutuksen. Kiellosta voi olla hyötyä esimerkiksi niille, jotka käyttävät työssään omaa autoaan ja kohtaavat usein tilanteita, joista voi olla vaaraa itselle tai perheenjäsenille.

Trafista voi pyytää myös markkinointikiellon. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että markkinointikielto estää kaikki mainokset, myös katsastuskutsujen lähettämisen. Mikäli haluaa varmistaa, mitä tietoja omasta autosta on kaikkien ulottuvilla, asian voi tarkistaa suoraan Trafista. Aiemmat kiellot voi poistaa ilmoittamalla asiasta kirjallisesti.

MTV3/Helmi

Lähteet: Fonecta, ake.fi

Kuva: Shutterstock, Grisha Georgiew

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja